Linkovi

Isparavanje uglja direktno povezano sa kognitivnim razvojem kod dece


Američki i kineski istraživači utvrdili su da zatvaranje jedne stare termoelektrane na ugalj ne samo da je smanjilo zagađenje vazduha već i znatno povećalo kognitivne sposobnosti dece u okolini.

Razvoj nervnog sistema kod dece veoma zavisi od stepena izloženosti otrovima u vazduhu i drugde. Studijom koju je sproveo tim istraživača sa Univerziteta Kolumbija upoređivana su deca koja su još u utrobi majke bila izložena zagađenom vazduhu u blizini termoelektrane na ugalj, sa decom rođenom pošto je elektrana zatvorena. Vođa tima, doktor Frederika Perera, kaže da je tim iskoristio odluku vlasti u kineskom gradu Tongliangu da zatvore lokalnu termoelektranu. To postrojenje izbacivalo je u vazduh velike količine takozvanih policikličnih aromatičnih ugljovodonika. Da bi procenili uticaj tih jedinjenja, istraživači su uporedili dve grupe dece: jednu - rođenu 2002, pre nego što je elektrana zatvorena, i drugu - rođenu 2005, posle njenog zatvaranja.

"Uzimali smo uzorke krvi iz pupčane vrpce u trenutku rođenja i analizirali nivo zagađenosti ugljovodonicima. To nam je bio marker za zagađenost na individualnom nivou."

Posle dve godine, sva deca su podvrgnuta standardizovanom testu razvoja dece. Deca rođena po zatvaranju elektrane imala su znatno bolje rezultate, posebno u motornim funkcijama. Profesorka Perera i njene kolege sa univerziteta i iz lokalne kineske bolnice uzeli su u obzir i druge faktore koji su mogli da utiču na kognitivni razvoj dece.

"Na primer, uzeli smo u obzir socioekonomski status majki i njihov nivo obrazovanja, ali i nivo olova u krvi, ili izloženost sekundarnom duvanskom dimu. Hteli smo da budemo sigurni da se naši podaci odnose isključivo na aromatične ugljovodonike, a ne na nešto drugo."

Profesor Perera kaže da su i ranije studije utvrdile da su pomenute materije štetne, ali da je njihovo istraživanje jasno pokazalo da smanjenje zagađenja može da dovede do poboljšanja.

"Ova studija je jedinstvena jer nam je pokazala svu prednost uklanjanja izvora zagađivanja, kao i to da su se deca u drugoj grupi pokazala mnogo bolje na testovima razvoja, pre svega motornih sposobnosti.

Kina već zatvara stare termoelektrane na ugalj, ali zbog rekordnih cena nafte ugalj se i dalje koristi za proizvodnju struje svuda u svetu. Savremenije termoelektrane imaju uređaje za pročišćavanje dima, ali mnoga zastarela postrojenja su još u upotrebi. Rezultati pomenutog istraživanja objavljeni su u časopisu koji izdaje američki Nacionalni institut za ekologiju zdravlja.

XS
SM
MD
LG