Linkovi

Obama i Mekejn uključili u kampanje veliki broj putovanja u inostranstvo


Analitičari smatraju da su putovanja u inostranstvo oba kandidata odgovor na sve veću zabrinutost američkih glasača zbog poremećenih odnosa Amerike i sveta.

Berlinska Brandenburška kapija nije tipično mesto za političku kampanju. Ipak, osoblje senatora Baraka Obame nedavno je predložilo ovaj simbol nekada podeljene Nemačke, kao pozadinu za važan govor, koji se očekuje 24. jula, kaže strateg Demokratske partije Ted Divajn.

«Brandenburška kapija bila je mesto veoma važnih govora američkih predsednika, od Džona Kenedija do Ronalda Regana. Taj prostor bi bio izuzetno simboličan i u vizuelnom pogledu», kaže Divajn.

Ideja da se koristi Brandenburška kapija je izazvala pometnju u Nemačkoj vladi i dilemu da li bi slavni evropski simbol trebalo da se koristi u američkoj predsedničkoj kampanji. Osoblje senatora Obame traži i alternativnu lokaciju u Berlinu. Divajn kaže da ta kontroverza ukazuje na mogući rizik prenošenja predsedničke kampanje u inostranstvo. On kaže da su se američki predsednički kandidati klonili putovanja u inostranstvo kako bi maksimalno iskoristili vreme za kampanju kod kuće.

«Svaki dan koji provedete van Sjedinjenih Država je dan manje za vođenje kampanju na glavnom bojnom polju, pred glasačima koji mogu da odluče ove izbore», kaže Divajn.

Ipak, Obama i Mekejn, uključili su u svoje kampanje veliki broj putovanja u inostranstvo. Mekejn se nedavno vratio iz Kolumbije i Meksika, gde je promovisao slobodnu trgovinu i borbu protiv droge. Pre nego što je postao republikanski kandidat, on je putovao u Irak i Avganistan. Obamina putovanja odvešće ga u Izrael i na okupiranu Zapadnu obalu, u Irak, Avganistan i Evropu. Analitičari smatraju da oba predsednička kandidata veruju da će povećati svoje šanse kod glasača - ako se sastanu sa svetskim liderima, kaže Stiven Hes iz Instituta «Brukings» u Vašingtonu.

«Posebno u slučaju senatora Obame, koji je nov na političkoj sceni, reč je, rekao bih, o pritisku da bar dotakne bazu u različitim delovima sveta i to delovima u koje možda nikada više neće da dođe», kaže Hes.

Stiven Hes dodaje da senator Mekejn istovremeno želi da naglasi svoje iskustvo u pogledu međunarodne politike.

«Mekejn odlazi da bi pokazao da nešto zna, da je bio tamo, da nije novajlija koji treba da uči o tome, nego iskusni učesnik američke spoljne politike», kaže Hes.

Analitičari takodje smatraju da odlasci kandidata u inostranstvo odslikavaju sve veću zabrinutost američkih glasača zbog američkih veza sa svetom, kaže Rik Barton iz Centra za strateške i medjunarodne studije u Vašingtonu.

«Mislim da su Amerikanci, nezavisno od svoje ideološke pozicije, veoma zabrinuti zbog ugleda Amerike u svetu. To ne znači da bismo hteli da nas svi neprekidno vole, ali Amerikanci veruju da bi barem trebalo da budu poštovani i smatrani konstruktivnom silom», kaže Barton.

Ako putovanja predsedničkih kandidata budu uspešna, stručnjaci smatraju da će i budući predsednički kandidati krenuti njihovim stopama.

XS
SM
MD
LG