Linkovi

Barak Obama nije promenio plan za povlačenje vojnika iz Iraka


Senator Barak Obama koji će idućeg meseca i zvanično biti proglašen za demokratskog predsedničkog kandidata, u poslednjih nekoliko nedelja pokušava da pojasni svoj stav u vezi sa Irakom. Najnoviji u nizu takvih pokušaja je i članak koji je napisao za Njujork tajms, što je usledilo nakon izjave od 3. jula koja je neke navela da posumnjaju u njegovo obećanje da će, ukoliko bude izabran za predsednika, povući sve američke vojnike iz Iraka u roku od 16 meseci.

Sve je počelo jednom rečju – preraditi. Senator Obama je 3. jula novinarima rekao će «precizirati» svoju politiku prema Iraku nakon posete toj zemlji i razgovora sa američkim komandantima. Ta izjava je skoro istog momenta pokrenula političku lavinu zbog čega je senator iz Ilinoisa samo nekoliko sati kasnije sazvao još jednu konferenciju za novinare na kojoj je uveravao svoje pobornike da nije promenio stav u vezi sa jednim od najvažnijih pitanja njegove kampanje.

«Bio bih obazriv i pažljiv, odnosno povlačio bih jednu ili dve brigade mesečno. Tim tempom bi se svi vojnici vratili kući posle 16 meseci, dakle nema promene u mojoj taktici. Nema ničeg dvosmislenog u mom stavu i ne pokušavam da napravim mesta za manevrisanje».

Osim Obaminih političkih protivnika koji su oštro kritikovali njegovu izjavu, takav stav je izazvao zabrinutost i među potencijalnim pobornicima Obamine kampanje. Neki analitičari koji nisu pristalice rata, među kojima je i Majkl O'Henlon iz Instituta Brukings, ipak strahuju da bi naglo povlačenje američkih trupa moglo da ima negativne posledice na Irak, čitav region, kao i američke interese.

«Duboko sam zabrinut. Mislim da je dosta toga što je senator do sada rekao vrlo razumno, međutim taj konkretni plan za povlačenje bi, po mom mišljenju, doveo u pitanje naporan rad i napredak koji smo postigli. Jednostavno je prebrzo».

O'Henlon je bio oštar protivnik politike Bušove administracije u vezi sa Irakom i vrlo skeptičan povodom povlačenja trupa koje je predsednik najavio pre godinu i po dana. Međutim, nakon dve posete Iraku posle početka sprovođenja plana za povlačenje, on kaže da se značajan napredak koji je postignut u bezbednosnoj i političkoj situaciji mora održati, te da povlačenje narednih meseci mora biti obavljeno sporo i oprezno.

«Smatram da će narednih 18 meseci biti osetljiv i kritičan period za Irak. Sada kada je otpočelo smanjivanje broja vojnika, trebalo bi da usporimo. Verovatno bi mogli da nastavimo sa umerenim povlačenjem, ali tempo ne sme biti isti s obzirom da je u poslednjih 7 meseci došlo do ogromnog smanjenja».

Republikanski predsednički kandidat senator Džon Mekejn ima sličan stav i kaže da će zadržati onoliko vojnika koliko je neophodno da se u Iraku uspostavi bezbednosna situacija, kao i da neće postavljati vremenski rok. Komandant američkih snaga u Iraku, general Dejvid Petreus će u septembru podneti izveštaj o stanju u toj zemlji, međutim prema rečima njegovog i savetnika američkog Sekretara za odbranu Roberta Gejtsa, generala Džeka Kina, taj izveštaj će gurnuti rat u Iraku u drugi plan predizborne kampanje. Kin još veruje da će do početka iduće godine kada budući predsednik preuzme dužnost, preporuka generala Petreusa biti vrlo slična sadašnjem predlogu senatora Obame.

«Mislim da se slažemo oko toga šta Petreus sada ne može da kaže i šta će predložiti novom predsedniku u januaru, kao i šta će novi predsednik želeti da vidi, bio on republikanac ili demokrata. U 2009. će doći do velikih povlačenja vojnih snaga po preporukama komandanata, a 2010. će taj broj biti još veći».

Iako je ova tvrdnja veoma neizvesna, to bi za senatora Obamu bila dobra vest s obzirom da će po svemu sudeći doći u sukob sa visokim vojnim zvaničnicima, koji su do sada bili oprezni što se tiče predloga za povlačenje. I dok se mnogi nadaju da će Barak Obama ublažiti svoje stavove po tom pitanju, on daje sve od sebe da stane na kraj takvim spekulacijama. Jedan od načina je svakako i članak koji je objavljen u Njujork tajmsu, a u kome senator potvrđuje svoj plan za 16-mesečno povlačenje, baš kao što je to učinio i 3. jula.

«Dozvolite mi da jasno kažem – planiram da završim ovaj rat. Sakupiću šefove kabineta prvog dana u Beloj kući i daću im novi zadatak, a to je da završe ovaj rat, odgovorno i oprezno, ali odlučno».

Obama kaže da je njegov plan jedini način da se izvrši pritisak na iračke vlasti koje moraju da reše sigurnosna i politička pitanja unutar zemlje i objašnjava da će napraviti isključivo, kako ih je nazvao, taktičke ispravke u svom planu da bi povlačenje bilo sigurno. Senator nije propustio ni da kaže da je i pored toga što je protivnik stalnog prisustva američke vojske u Iraku, spreman da na neko vreme zadrži manji broj anti-terorističkih jedinica u toj zemlji, kao i instruktore koji bi obučavali iračku vojsku i dovoljno trupa da im pruže zaštitu. On nije precizirao o kojem se broju radi, ali je jasno stavio do znanja da njihova uloga u borbama neće biti vodeća kao što je to bio slučaj u proteklih 5 godina.

XS
SM
MD
LG