Linkovi

U Avganistan bi mogle da budu poslate dodatne američke snage 


Američki sekretar za odbranu Robert Gejts kazao je da bi Sjedinjene Države mogle ove godine da pošalju više američkih vojnika u Avganistan, gdje je nasilje u porastu. Gejts je to saopštio na konferenciji za novinare u Pentagonu, kojoj je prisustvovao i načelnik združenog Generalštaba američke vojske, admiral Majk Malen. Admiral Malen rekao je da očekuje da će uskoro predložiti smanjenje broja američkih vojnika u Iraku, gdje je bezbjednosna situacija, po njegovom mišljenju, mnogo bolja.

Zvaničnici sekretarijata za odbranu navode da pobunjenici u Avganistanu izvode složenije i bolje planirane napade. Sekretar za odbranu Robert Gejts je na konferenciji za novinare govorio i o mogućnosti slanja dodatnih američkih vojnika u tu zemlju.

"Radimo veoma naporno kako bi utvrdili da li postoje dodatne mogućnosti za slanje više američkih vojnika i to što prije. Odluka ili preporuka u vezi sa tim pitanjem, međutim, još nije donesena."

Gejts ističe da bi dodatne snage imale značajan uticaj na smanjenje nasilja, te da bi se Pentagon držao obećanja o ograničenju vojne službe u Avganistanu na godinu.

Konferenciji za novinare u Pentagonu, prisustvovao je i načelnik združenog Generalštaba američkih oružanih snaga, admiral Majk Malen, koji je kazao da se bezbjednosna situacija u Iraku, gdje je boravio prošle nedjelje, poboljšala. Malen je najavio da će u septembru predsjedniku Bušu vjerovatno predložiti dalje smanjenje obima američkih snaga u toj zemlji.

"Ne bih mogao da kažem da je s vojnog aspekta u Iraku napravljen ključni i nepovratan napredak. Nije. Bezbjednosna situacija je međutim nesumnjivo značajno bolja. Ukoliko se ti trendovi nastave, očekujem da ću na jesen biti u mogućnosti da sekretaru i predsjedniku predložim dalje povlačenje američkih snaga."

Admiral Malen je dodao da je u pogledu bezbjednosti napravljen veći napredak nego što je očekivao.

"Nisam, međutim, očekivao da će bezbjednosni uslovi biti na takvom nivou da mogu da šetam pijacom Džamilija u Sadr Sitiju, ili da posjetim bazu u do nedavno jednom od najopasnijih susjedstva u Mosulu, ili da će iračke bezbjednosne snage imati dovoljno samopovjerenja i odlučnosti da stvari uzmu u svoje ruke."

Uprkos boljoj bezbjednosnoj situaciju, pobunjenici u Iraku nastavljaju sa svakodnevnim samoubilačkim napadima, čije su mete ove nedjelje bili iračka policija i civili u Bagdadu i Mosulu.

XS
SM
MD
LG