Linkovi

Da li je seks među tinejdžerima u Sjedinjemim Državama u porastu?


Srednjoškolke koje imaju manje od 16 godina iz savezne države Masačusets su 17. juna priznale da su trudne. Džejmi Lin Spirs je rodila devojčicu. Nova istraživanja Centra za kontrolu i sprečavanje bolesti pokazuju da se posle decenije opadanja seksualnih aktivnosti među tinejdžerima, taj broj ustalio između 2001. i 2007, baš kao što je 2003. bio slučaj sa brojem tinejdžera koji koriste kondome. Međutim, ispitivanja sugerišu da sve više tinejdžera upražnjava seks, dok ih sve manje koristi kondome. Pitanje seksualnih odnosa među tinejdžerima i koliko im informacija o tome treba pružiti je veoma kontroverzno.

«Nešto ozbiljno nije u redu sa zemljom koja propoveda i finansira apstinenciju pre braka, kada 95 procenata Amerikanaca upražnjava seks pre braka».

«Naučni dokazi pokazuju da apstinencija pre braka ne funkcioniše».

«Mozgovi tinejdžera nisu potpuno razvijeni i oni ne mogu da shvate posledice i realnost sa kojom moraju da žive, pogotovo kada dođe do seksa».

«Nema više filmova, žurki, provoda, niti večera sa prijateljima».

Majka, tinejdžerka, živi u malom ribarskom mestu Gloster, u Masačusetsu na obali Atlantika. Te reči je izgovorila pošto je 17 njenih drugarica ostalo u drugom stanju u toku protekle školske godine. Ovaj slučaj otvara pitanje seksualnog obrazovanja u američkim školama. Aktivisti, koji se bave tom kontroverznom temom podeljeni su na one koji smatraju da seksualno obrazovanje treba da zagovara apstinenciju, i druge koji zastupaju sveobuhvatno seksualno obrazovanje, gde bi se razgovaralo o apstinenciji, ali gde bi se više vremena posvetilo učenju o kontracepciji i njenoj upotrebi. Šelbi Noks, koja je nedavno svedočila pred Kongresom SAD, ima 21 godinu i potiče iz veoma konzervativne i religiozne porodice iz Teksasa. Šelbi je portparol tink-tenka Podrška mladima, koji se bori za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja. Ona priča kako je njoj prvi put u školi predstavljen seks.

«Grad u kome sam odrasla zastupa teoriju potpune apstinencije i s time u skladu, lokalni pastor je u bio angažovan da u školi drži časove seksualnog obrazovanja. On je pružao dosta netačnih informacija, kao npr. da se seksualno prenosive infekcije mogu dobiti rukovanjem ili da je polovina homoseksualaca zaražena HIV-om. Imao je i specijalnu demonstraciju u kojoj bi mlade koji su seksualno aktivno upoređivao sa prljavom četkicom za zube, za razliku od drugih koji su predstavljani kao čista četkica».

Godine koje je Noksova provela u srednjoj školi su zabeležene u filmu «Obrazovanje Šelbi Noks», a te tri godine su, kako kaže, promenile njen pogled na svet, što se desilo i u mnogim školama širom zemlje. Promena je npr. došla u okrug Montgomeri, u državi Merilend, 2007. kada je uvedeno sveobuhvatno seksualno obrazovanje. Neki roditelji nisu bili zadovoljni programom te su organizovali grupu «Građani za odgovorno obrazovanje», koja smatra da je akcenat stavljen na pogrešne stvari. Mišel Turner je portparol «Građana za odgovorno obrazovanje».

«Oni manje više govore deci da ih bebi pilule i kondomi štite od trudnoće i bolesti više nego što je to zapravo slučaj».

Nacionalna asocijacija za učenje o apstinenciji i Savet za porodično ispitivanje, kao i Mišel Turner, smatraju da sveobuhvatno seksualno obrazovanje daje zeleno svetlo seksualnim aktivnostima dok američka kultura uči tinejdžerke da je kul provokativno se oblačiti i da je seks pre braka normalna stvar. Jedan od ključnih kongresnih zagovornika učenja o potpunoj apstinenciji je senator Sem Braunbek iz Kanzasa, otac petoro dece.

«Ja, kao i većina roditelja u ovoj zemlji, želim da se uzdrže od seksualnih aktivnosti dok ne stupe u brak».

«Smatram da zavetovati se na apstinenciju znači da odluku o svom seksualnom životu dajete ocu ili mužu u ruke. Ne možete biti samostalni ako ne donosite takve odluke sami».

Dajen Kigan iz Isusove ujedinjene crkve, deli zabrinutost sa Šelbi Noks.

«Nedostatak znanja o tim stvarima dovodi do sve većeg broja trudnoće među tinejdžerkama».

Džejms Vegoner je predsednik grupe Podrška mladima.

«Mladi ljudi su svuda isti. Treba im osećaj bliskosti, a veze vode ka seksualnosti. Da, postoji veliki seksualni nagon kod tinejdžera, ali to je prirodno. Ako bi pretpostavili da je to sve što je bitno, onda ne bi imali potpunu sliku prirode mladih».

Pitanje seksualnog obrazovanja ostaje tema mnogih rasprava kako u SAD tako i u svim drugim delovima sveta.

XS
SM
MD
LG