Linkovi

Vreme za vežbanje hirurga u medicinskim školama često ograničeno


Ukoliko treba da imate hiruršku operaciju želite da znate da li je vaš hirurg iskusan. Medjutim, aparati koji se koriste za obuku hirurga su skupi, a vreme za vežbanje u medicinskim školama je često ograničeno. Jedna grupa studenata medicine ipak je pronašla način da budući hirurzi dobiju potrebnu obuku pre nego što udju u operacionu salu.

Hirurzi koji su na praksi provode sate sa aparatom nazvanim kutija za trening kako bi usavršili svoju veštinu pre operacije na pacijentima. Studenti medicine i lekari stažisti vežbaju hirurške intervenciju zvanu laparoskopija. Lekari izvode proceduru tako što naprave malu rupu u predelu pupka i zatim ubacuju intrumente, uključujući laparaskop, u telo pacijenta. Laparaskop ima malu kameru i svetlo tako da hirurg može da vidi unutrašnjost pacijenta tokom procedure. Oporavak od laparaskopije je brz. Ima manje rizika od infekcije i nema vidljivih ožiljaka. To zahteva sigurnu ruku i mnogo vežbe.

«Komplikovanije je nego što izgleda ali mislim da je ovo dobra praksa.»

Studenti medicine imaju ograničeno vreme za obuku. Na univerzitetu Misurija, studenti inženjerstva napravili su kutiju za trening sa materijalima kupljenim u lokalnoj prodavnici. Oni su dodali kameru i saradjuju sa medicinskom školom kako bi učinili taj aparat operativnim učilom. Lučijano Aleruco je student inženjerstva koji radi na projektu.

«Naš je bolji nego oni koji se trenutno nalaze na tržištu,» kaže on.

Doktorka Nikol Firing je profesorka medicine na univerzitetu.

«Ovaj aparat posebno pomaže jer je mali i jeftin,» ističe ona.

Aparat košta manje od 500 dolara, jednu trećinu cene komercijalno proizvedenih modela.

«Ukoliko imamo studente medicine i stažiste koji se obučavaju izvan operacione sale i vežbaju proceduru, uče kako da koriste kameru i instrumente pre nego što udju u operacionu salu, jednom kada udju, oni su sigurniji, efikasniji i samim tim je to bolja nega za pacijente».

Kutija za trening koju je osmislio inženjerski odsek je prototip koji studenti medicine, ako su zainteresovani za više vežbanja, mogu samostalno da naprave.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG