Linkovi

SAD: Poverenje potrošača na najnižem nivou u proteklih četvrt stoleća


Istraživanje TV mreže ABC ukazuje da je poverenje potrošača na najnižem nivou u proteklih četvrt stoleća, a predsjednik Federalnih rezervi ben Bernanki danas je opet bio na Kapitol Hilu da zakonodavcima pojasni mere koje Centralna banka i administracija preduzimaju da ublaže posledice ekonomskog posustajanja. Pored pitanja na koja je odgovarao i juče – danas je komentarisao i obeshrabrujuće vesti u vezi sa rastom inflacije.

Na Kapitol Hil, Bernenki je došao sa istom porukom:

"Ekonomija se i dalje suočava sa brojnim teškoćama, uključujući probleme na finansijskim tržištima."

Berrnanki takođe upozorava na rizike inflacije, čiji je rast, prema najnovijem vladinom izveštaju najbrži u proteklih 16 godina.

Demokrate najavljuju novi ekonomski stimulans paket za srednju klasu – ali ekonomska kriza ne štedi nikoga. Bet-Enn Bovino je ekonomista Standard & Poora.

"Bernanke je jasno kazao da je inflacija problem, da Centralna banka prati situaciju, ali da su više zabrinuti posledicama slabijeg ekonomskog rasta."

A pošto novac najbolje govori, svi pričaju o tome kojih se 90 banaka našlo na vladinoj listi problematičnih.

No, perspektive radi, analitičarka Melodi Hobson kaže da je pre petnaestak godina na vladinoj listi bilo čak 575 problematičnih banaka i da se trenutno radi samo o promenama u poslovnom ciklusu, ali da ima straha da bi neke ishitrene akcije mogle da uzokuju propast nekih banaka.

I još nešto – slabosti američke ekonomije juče su se neočekivano reflektovale na tržištu nafte, koja je pojeftinila celih 5 odsto. To je najveće pojeftinjenje u poslednjih 17 godina.

XS
SM
MD
LG