Linkovi

Nacista Peter Egner u Beogradu učestvovao u ubistvu 17.000 civila


Federalni lovci na naciste podneli su zahtev za ukidanje državljanstva 86-godišnjem Piteru Egneru, tvrdeći da je u II svetskom ratu bio član nacističkog odreda smrti, odgovornog za ubistvo više od 17.000 srpskih Jevreja. Kako prenosi Sijetl Tajms, kancelarija za specijalne istrage američkog Sekretarijata za pravosudje, nadležna za hvatanje ratnih zločinaca na američkom tlu, podnela je tužbu protiv Egnera okružnom sudu u Sijetlu. U tužbi se navodi da je Egner bio čuvar i prevodilac u tajnoj policiji u Beogradu od 1941. do 1943. godine kada je ranjen. U tom periodu, njegova jedinica je učestvovala u hapšenju i sistematskom ubijanju desetina hiljada Jevreja, Roma i drugih političih disidenata u Srbiji. Nekadašnji nacista mirno je živeo u mestu Belvi u državi Vašington, a svojim prijateljima je pričao da je u II svetskom ratu bio regrut u nemačkoj armiji, pa čak I pokazivao ožiljak na svom boku, ranu koja je okončala njegovu vojnu službu. Egnerov advokat potvrdio je da je njegov klijent služio u tajnoj policiji, ali je demantovao da je učestvovao u zločinima.

"Loše vesti iz ekonomije stižu u talasima" – konstatuje Čikago Tribjun, dok Indianapolis Star piše da "ovakva inflacija nije zabeležena od 1980-ih". Vašington Post u odvojenim kolonama razmatra nevolje hipotekarnih banaka, rast cena nafte, I jučerašnji "crni dan" za kompaniju Dženeral Motors koja je prinudjena na drastično smanjenje troškova. Post takodje analizira kako se američka finansijska kriza odražava na ostatak sveta, podsećajući na pad berze u Parizu, Londonu i Tokiju. Stejt Džurnal Redžister ocenjuje da je "situacija mračna, iz kog god ugla da je pogledate." Los Andjeles Tajms primećuje da je jučerašnji "bodri" govor predsednika Buša u suprotnosti sa visokim cenama i smanjenom prodajom u SAD. LA Tajms takodje detaljno piše o haosu koji je zavladao u filijalama banke Indimek, koju je konfiskovala država, a čiji su klijenti satima čekali u redovima da bi zatim saznali da ne mogu da povuku sav novac sa računa.

Jedna od najvećih studija te vrste pokazala je koliko se američka deca "olenje" kada postanu tinejdžeri – piše Sent Pol Pajonir Pres. Dok 90% devetogodišnjaka nedeljno provede u fizičkim aktivnostim nekoliko sati gotovo svakog dana, to radi manje od 3 odsto 15-godišnjaka. Studija pokazuje da manje od trećine tinejdžera tog uzrasta zadovoljava čak I minimum aktivnosti koje preporučuje vlada – sat vremena umerenog do intenzivnog vežbanja kao što je vožnja bicikla, brza šetnja, plivanje ili džogiranje. Te cifre su povod za zabrinutost da se takva neaktivnost nastavlja I kada odrastu, što bi moglo da ugrozi zdravlje mladih Amerikanaca kasnije u životu – upozoravaju autori studije.

XS
SM
MD
LG