Linkovi

U Srbiji najavljuju usvajanje 32 ključna zakona do jeseni


Predsednica Parlamenta Slavica Đukić Dejanović i vicepremijer Božidar Đelić dogovorili su se da do kraja septembra parlament usvoji 32 zakona koji su uslov kandidature Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

Slavica Đukić Dejanović izjavila je na konferenciji za novinare da je bila iznenađena informacijom da je Parlament već trebalo da usvoji 51 zakon ili da oni budu u poodmakloj fazi usvajanja, a da su do sada usvojena samo dva zakona.

Đelić je najavio da će Vlada uputiti Parlamentu na usvajanje do kraja septembra 32 zakona koji se odnose na ukidanje viza, oblast trgovine i finansija, zaštitu životne sredine, rudarstvo i energetiku, borbu protiv korupcije i reforme pravosuđa, trgovine, finansija i poljoprivrede. Ukoliko to uradimo, to će biti najjača moguća preporuka za Srbiju kao kandidata za ulazak u Evropsku uniju do kraja, rekao je Đelić i objasnio da ti zakoni nisu važni samo da bi Srbija ispunila obaveze koje je dobrovoljno preuzela prema Evropskoj komisiji i Uniji, već i zato što su oni veoma važni za kvalitet života u našoj zemlji.

Učestvujući u raspravi o reformi sektora bezbednosti kao uslovu za integraciju u Evropsku uniju, direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je da ne postoje jasno definisani modeli za reformu tog sistema, ali da se dostignuća svake zemlje veoma strogo ocenjuju u procesu evropskih integracija i ocenila da je oblast demokratske i civilne kontrole sektora bezbednosti u Srbiji još u povoju, ali da su predstavnici institucija Evropske unije veoma zainteresovani za sprovođenje reformi u tom sektoru.

XS
SM
MD
LG