Linkovi

Bler zbog izraelskog upozorenja otkazao posetu Gazi


Međunarodni izaslanik za Bliski istok, Toni Bler, otkazao je posjetu pojasu Gaze, zbog - kako je naveo njegov portparol - bezbjednosne prijetnje. Bler je trebalo da obiđe fabriku za preradu otpadnih voda na sjeveru Gaze i razgovara sa zvaničnicima Ujedinjenih nacija i predstavnicima humanitarnih organizacija. Blerov portparol je međutim kazao da bi zbog konkretne bezbjednosne prijetnje dolazak bivšeg britanskog premijera bilo veoma neodgovorno ponašanje. Izraelske vlasti potvrdile su da je Bler, uoči posjete, upozoren na prijetnju čiji detalji nisu saopšteni. Zvaničnici Hamasa su međutim odbacili te navode i optužili Izrael da vrši pritisak na visokog međunarodnog zvaničnika da otkaže posjetu.

Razmena zarobljenika Izraela i Hezbolaha

Izraelska vlada odobrila je kotroverznu razmjenu zarobljenika sa libanskom šiitskom ekstremističkom organizacijom Hezbolah. Apsolutna većina članova kabineta podržala je dogovor, dan nakon što je Izrael počeo da se priprema za sjutrašnju razmjenu. Izraelske vlasti već su prebacile četiri libanska borca u pritvorni centar gdje se već nalazi Samir Kantar, inače osuđen za ubistvo tri Izraelca 1979. godine. Izraelski predsjednik Šimon Peres mora zvanično da pomiluje pet libanskih zatvorenika prije nego što budu bude obavljena razmjena. Hezbolah je obećao da će u okviru sporazuma o razmjeni osloboditi dva izraelska vojnika, koja su zarobljena tokom prekograničnog napada 2006, a za koje izraelski zvaničnici vjeruju da su mrtvi.

Snimak ispitivanja Omara Hadra u Gvantanamu

Advokati kanadskog zatvorenika Omara Hadra objavili su djelove video snimka njegovog ispitivanja u američkom pritvornom centru u zalivu Gvantanamo. Na desetominutnom snimku prikazani su agenti kanadske obavještajne službe kako 2003 ispituju tada 16-ogodišnjeg Hadra. Ispitivanje je trajalo nekoliko dana. Na snimku se takođe vidi kako Hadr plače i u jednom trenutku podiže majcu kako bi agentima pokazao zadobijene povrede, navodeći da mu pri tom nije ukazana neophodna ljekarsku pomoć. Hadr, sada 21-godišnjak, zarobljen je u Avganistanu 2002. pod optužbom da je tokom sukoba u toj zemlji bacio granatu koja je ubila američkog vojnika.

Bašir odbacio optužnicu za genocid

Sudanski predsjednik Omar al-Bašir kazao je da su optužbe Međunarodnog krivičnog suda protiv njega neistinite i da taj sud nema nadležnost u Sudanu. Reakcija sudanskog predsjednika uslijedila je dan nakon što je tužilac Luis Moreno Okampo protiv njega podigao optužnicu za genocid izvršen nad afričkim plemenima u Darfuru. Američki predsjednik Džordž Buš kazao je da bi Kartum moga da bude suočen sa dodatnim sankcijama, ukoliko al-Bašir ne riješi krizu u tom području. Buš je dodao da Sjedinjene Države čekaju da vide šta će se dogoditi sa međunarodnim nalogom za hapšenje sudanskog predsjednika. Kina je pak saopštila da se konsultuje sa ostalim članicama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u vezi sa spriječavanjem suda da izda taj nalog. U sudanskoj prijestonici Kartumu su u međuvremenu održani protesti u znak podrške al-Baširu.

Medvedev upozorava

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev saopštio je da će američki plan o izgradnji dijela protiv-raketnog štita u Poljskoj i Češkoj negativno uticati na bezbjednosnu situaciju u Evropi, ističući da će Rusija biti primorana da adekvatno odgovori. U govoru pred ruskim diplomatama, Medvedev je kazao da su Rusija i Sjedinjene Države odgovorne za održavanje globalne stabilnosti. Vašington i Prag potpisali su prošle nedjelje sporazum kojim je predviđeno razmještanje radarskog postrojenja u Češkoj. Taj sporazum bi trebalo još da odobri češki parlament, koji je podijeljen u vezi sa tim pitanjem Američki izaslanici takođe pregovaraju sa Poljskom o izgradni sistema raketne odbrane u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG