Linkovi

Bernanki: Ekonomija se suočava sa brojnim teškoćama


Suočen sa novim talasom obeshrabrujućih ekonomskih pokazatelja, prvi čovek Federalnih rezervi, Ben Bernanki rekao je zakonodavcima na Kapitol Hilu da se američka ekonomija suočava sa “brojnim poteškoćama”. Bernanki je takođe rekao da vlada čini sve što je u njenoj moći da ublaži posljedice ekonomskih neprilika.

Čelnici američkog finansijskog sektora nastoje da ubijede zakonodavce i pesimistične investitore na berzama da je američka ekonomija u osnovi zdrava i pored najnovijeg talasa obeshrabrujućih pokazatelja, koji šire defetizam i paniku i na Vol Stritu, i u društvu uopšte.

"Ekonomski rast je usporen u prvom polugodištu, a inflacija je u porastu", rekao je Bernanki.

Njegovo svjedočenje prati plan spasavanja vodećih hipotekarnih banaka - Fenni Me i Fredi Meka, koji je centralna banka sačinila zajedno sa sekretarijatom za finansije.

"Pomoć oporavku i normalizaciji finansijskih tržišta biće jedan od prioriteta Federalnih rezervi", dodao je Bernanki.

Vrednost akcija regionalnih banaka jutros su se sunovratile pošto su se čule glasine da vlada ponovo nudi spas od bankrotstva po uzoru na Indimek banku, koju je preuzela u petak.

"Teško je vratiti povjerenje kad vaš komšija gubi kuću pod hipotekom, a redovi štediša stoje pred Indi bankom", kaže Dag Kas, predsednik investicione kompanije "Sibriz Partners".

Uz to, nafta je i dalje skuplja, a dolar opada. Tamni oblaci nadvili su se i nad autoindustrijom u Detroitu, a inflacija raste najbržim tempom u više od četvrt stoljeća. Potrošnja je doduše porasla, ali ponajviše zahvaljujući rekordno skupom benzinu.

Najnovija anketa TV mreže ABC i Vašington posta pokazuje da dvije trećine Amerikanaca sadašnju ekonomsku situaciju opisuje kao stresnu, dok su za svakog četvrtog ispitanika ekonomski problemi razlog velike sjekiracije.

XS
SM
MD
LG