Linkovi

Više od 80 Turaka uhapšeno zbog zavere protiv vlade


Javno tužilaštvo Istanbula saopštilo je da će goniti 86 osoba za pokušaj obaranja turske vlade. Kako iz tog turskog grada izveštava dopisnik Glasa Amerike Dorien Džouns, vladajuća Islamska AK partija je istovremeno suočena sa optužnicom da podriva sekularne temelje države.

Glavni tužilac u Istanbulu, Ajkut Čengiz Engin saopštio je na konferenciji za novinare da je protiv 86 osoba podignuta optuženica za delo terorizma.

Čengiz kaže da se u optužnici pored ostalog navodi krivično delo osnivanja naoružane terorističke organizacije i pokušaj nasilnog obaranja vlasti.

Optužnica duga skoro dve ipo hiljade stranica, rezultat je 13-mesečne istrage pokrenute nakon pronalaska skrovišta sa velikom količinom oružja i eksploziva u jednoj istanbulskoj četvrti. Istraga koja je sprovođena tajno, na osnovu strogog zakona o suzbijanju terorizma, dovela je do hapšenja više desetina osoba, uključujući pripadnike mafije, poslovnih ljudi i oficire u penziji.

Tužilaštvo tvrdi da su zaverenici pokušali da izazovu haos u zemlji.

Tužilac Čengiz kaže da su osumnjičeni optuženi za pokušaj podsticanja neposlušnosti u redovima vojske i posedovanje eksploziva. Sud treba u narednih 15 dana da donese odluku o tome da li da prihvati slučaj na razmatranje.

Od 1960. do danas, turske oružane snage su četiri puta izdejstvovale smenu vlade. Zamenik urednika turskog dnevnika Taraf, Jasmin Čongar, kaže da je ovaj slučaj od ključne važnosti za demokratiju zemlje.

«Ukoliko se dođe do korena te bande i ukoliko ona bude odstranjena iz državnih struktura, moći ćemo da ostvarimo demokratiju u zemlji. Ako se to ne dogodi dolaziće do novih državnih udara, novog mešanja u politiku od strane snaga o kojima ne znamo ništa.»

Međutim, neki kritikuju način istrage i motiv koji stoji iza nje. Veliki broj uhapšenih se već mesecima nalaze u pritvoru. Skeptici takođe ističu da su poslednja hapšenja sprovedena istog dana kada je vrhovni tužilac Turske podneo ustavnom sudu i zahtev za zabranu vladajuće AK partije, pod optužbom da podriva sekularne temelje države.

Turska javnost je podeljena u vezi ta dva slučaja. Suprotstavljene strane se uzajamno optužuju da koriste pravosuđe u političke svrhe. Analitičari, pak, kažu da se trenutno sudi ne samo optuženima već i čitavom pravosudnom sistemu Turske.

XS
SM
MD
LG