Linkovi

Karzaijeva vlada opet žestoko optužuje Pakistan


Avganistan je optužio pakistansku obaveštajnu službu i snage bezbednosti da su najveći proizvođači terorizma i ekstremizma na svetu.

Avganistanska vlada je u današnjem oštrom saopštenju objavila da suspenduje predstojeće susrete sa Pakistanom u znak protesta zbog navodnog mešanja Islamabada u Avganistanu.

Predsednik Hamid Karzai je prvi put direktno optužio pakistanske agente za planiranje prošlonedeljnog smrtonosnog napada na indijsku ambasadu u Kabulu, u kojem je poguinula 41 osoba.

Karzai je takođe sugerisao da je Pakistan umešan i u samoubilački napad u kojem su juče u pokrajini Uruzgan poginule 24 osobe.

Pakistan još nije odgovorio na najnovije optužbe, ali je pakistanski premijer Jusuf Raza Gilani porekao da je Pakistan organizovao napad na ambasadu.

Bez napada na Iran iz Avganistana

Dok se povećava zategnutost između Sjedinjenih Država i Irana, predsednik Krazai kaže da ne želi da avganistanska teritorija bude korišćena protiv bilo koje zemlje.

U intervjuu radio stanici Slobodni Avganistan, koju finansiraju Sjedinjene Države, Karzai je rekao da Avganistan želi da bude dobar prijatelj i Sjedinjenim Državama i Iranu, dodavši da Teheran shvata da je miran i stabilan Avganistan dobar za Iran.

On je izrazio uverenje da Iran isto tako razume da je međunarodno prisustvo u Avganistanu dugoročno dobro i za iransku bezbednost.

XS
SM
MD
LG