Linkovi

Ehud Olmert izjavio da mirovni sporazum sa Palestincima nikada nije bio bliži


On je izrazio optimizam posle današnjeg sastanka sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom u Parizu, gde obojica učestvuju na samitu Mediteranske unije. Olmert je rekao da su mirovni razgovori veoma ozbiljni i zajedno sa Abasom uputio poziv Evropskoj uniji da preuzme veću ulogu u procesu.

Izraelski zvaničnici su saopštili da će u sredu biti izvršena sporna razmena zarobljenika sa libanskom ekstremističkom organizacijom Hezbolah. Izraelska zatvorska služba je danas saopštila da će pet libanskih boraca biti razmenjeno za dva izraelska vojnika, zarobljena pre dve godine.

Zarobljavanje tih vojnika u prekograničnom napadu Hezbolaha je podstaklo jednomesečni rat 2006. Izraelski zvaničnici veruju da su ti vojnici mrtvi. Među zarobljenicima koje će Izrael da oslobodi je i Semir Kantar, koji služi višestruku doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva tri Izraelca u prekograničnom napadu 1979.

Predsednik Sarkozi je rekao da će postizanje mira na Bliskom istoku biti jedan od njegovih prioriteta tokom francuskog šestomesečnog predsedavanja Evropskom unijom. Izraelski premijer je takođe rekao da se Izrael nada da će ubrzo uspostaviti direktne veze sa Sirijom.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je zatražio od mediteranskih i bliskoistočnih država da prihvate model pomirenja i integracije koji je primenjen u Evropi posle Drugog svetskog rata. Sarkozi je održao govor na osnivačkom samitu Mediteranske unije u Parizu, na kojem su se okupili lideri više od 40 država Evrope, Bliskog istoka i severne Afrike.

Očekuje se da će samitom dominirati rasprava o bliskoistočnim mirovnim pregovorima i aktuelna pitanja promene klime, energetike, migracije i izvora pijaće vode. Egipatski predsednik Hosni Mubarak, koji zajedno sa Sarkozijem kopredsedava samitom, rekao je šefovima država da moraju zajednički da rešavaju probleme obrazovanja, bezbednosti hrane, zdravstva i socijalnog blagostanja. Očekuje se da lideri usvoje i sporazum o regionalnom projektu razvoja solarne energije, širokoj razmeni studenata i planu za čišćenje Mediteranskog mora. Nova unija obuhvata 42 države i Palestinsaku upravu i gotovo sve su uputile predsednike ili premijere, sem Libije koja je uputila jednog ministra kao posmatrača.

XS
SM
MD
LG