Linkovi

Podgorica: Ljudska prava i slobode u Crnoj Gori sve se više poštuju


Ljudska prava i slobode u Crnoj Gori, generalno gledajući, sve se više poštuju, ali i dalje ima pojedinačnih kršenja, što je najčešće posljedica nedovoljne ažurnosti pojedinih državnih organa, navodi se u Izvještaju crnogorskog zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

U izvještaju crnogorskog obmudsmana Šefka Crnovršanina, koji se nalazi na dnevnom redu Skupštine Crne Gore zakazane za 21. jul, navodi se da je toj instituciji u prošloj godini podnijeto 448 pritužbi, što je blagi pad u odnosu na raniji period.

„Na osnovu podnijetih pritužbi i ostvarenih kontakata sa organima javne uprave, praćenja pravne regulative i zapažanja uopšte, generalno se može konstatovati da se u Crnoj Gori sve više posvjećuje pažnja ljudskim pravima i slobodama i da se ona sve više poštuju", navodi se u Izvještaju.

Po ocjeni ombudsmana, tome doprinosi činjenica da je donesen značajan broj novih propisa koji su usaglašeni sa međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava i sloboda.

"Međutim, i dalje ima pojedinačnih slučajeva kršenja ljudskih prava i sloboda, koji su najčešće posljedica nedovoljne ažurnosti pojedinih organa i neadekvatne primjene pozitivnih propisa", naveo je Crnovršanin.

Najviše pritužbi bilo je na račun rada sudova, a potom slijede državna uprava, tužilaštvo, javne službe i lokalne samouprave.

Tokom 2007. u radu ombudsmana ukupno je bilo 647 pritužbi, od čega 448 primjenih u toj godini i 199 prenesenih iz 2006.

Crnovršanin je naveo da broj i struktura ukazuje da javna uprava, odnosno institucije političko-pravnog sistema još nisu reformisane u potrebnoj mjeri, kako bi postale efikasan servis granana za dosljedno ostvarivanje njihovih ljudskih prava i sloboda.

XS
SM
MD
LG