Linkovi

Dikarlo: Donatorska pomoć za Kosovo prevazilazi očekivanja


Međunarodni donatori, okupljeni na konferenciji u Briselu, obećali su Kosovu milijardu i 900 miliona dolara za ekonomski oporavak, reforme i jačanje demokratskih insitutcija. Evropska komisija je najavila pola milijarde evra, SAD 400 miliona dolara, a i članice EU najavile su sopstvene donacije.

Visoki funkcioner Stejt Dipartmenta Rozmari Dikarlo, kaže za Glas Amerike da je najavljena pomoć veća od očekivane.

“Donatorska konferencija za podršku Kosovu bila je veoma važan dogadjaj. Veoma smo zadovoljni učinkom. Evropska komisija i drugi donatori su iskazali spremnost da podrže ekonomski i demokratski razvoj Kosova, a najavljene donacije prevazilaze naša očekivanja. Veoma sm o srećni zbog činjenice da je većina evropskih država odlučila da podrži Kosovo u budućnosti. Smatramo da je to apsolutno od suštinske važnosti za stabilnost regiona.”

Evropski komesar za proširenje Oli Ren kazao je na početku konferencije da pomoć komisije predstavlja dokaz riješenosti Brisela da pomogne izgradnji kosovskih vladinih institucija, kao i novih škola, puteva i elektrana.

“Kosovo je suštinski evropsko pitanje i obećanjem pomoći od pola milijarde evra, Evropska unija danas to jasno pokazuje. Ovdje nije riječ samo o diplomatskom rječniku, već o najkonkretnijem, najopipljivijem dokazu naše posvećenosti Kosovu i stabilnosti i napretku na cijelom zapadnom Balkanu,” istakao je Ren.

Kosovski premijer Hašim Tači kazao je da današnja konferencija predstavlja početak nove faze razvoja za Kosovo i da će kosovske vlasti blisko sarađivati sa međunarodnim donatorima u trošenju sredstava.

“Želio bih da potvrdim da su kosovska vlada, institucije i ja lično, riješeni da pomoć ode u prave ruke i da bude utrošena na prave prioritete koji su ovdje predstavljeni.”

Tači je istakao da je Kosovo uspješna priča i za međunarodnu zajednicu, te da će postati i ekonomski uspjeh. “Kosovska vlada u potpunosti je posvećena dobrom upravljanju, vladavini zakona, multi-etničnosti i borbi protiv kriminala i korupcije", kaže Tači.

XS
SM
MD
LG