Linkovi

Na Dan svetske populacije UN promovišu planiranje porodice


Ujedinjene nacije naglašavaju koristi od planiranja porodice tokom obeležavanja ovogodišnjeg Dana svetske populacije. Svetska organizacija ukazuje da planiranje porodice ide u prilog dobrobiti porodica, zajednica i zemalja, tako što poboljšava zdravlje majki i jednakost polova, i smanjuje siromaštvo.

U svetu danas živi šest milijardi i sedam stotina miliona ljudi i taj broj će, prema očekivanjima, porasti na devet milijardi i dve stotine miliona u narednih 40 godina. Mnoga deca biće neželjena i doprineće teškoćama sa kojima se suočavaju mnoge porodice. U izveštaju Ujedinjenih nacija se navodi da oko 200 miliona žena širom sveta kažu da žele da odlože ili spreče trudnoću, ali da ne koriste efikasnu kontracepciju. Ujedinjene nacije navode da planiranje porodice ima neposredne koristi za život i zdravlje majki i njihove dece. Studije ukazuju da bi se planiranjem porodice za trećinu smanjio broj od pola miliona smrtnih slučajeva majki godišnje. Time bi takođe godišnje bilo sprečeno 2,7 miliona smrtnih slučajeva među bebama.

Uprkos ovim sumornim statistikama, Širi Telije, direktorka Fonda za populaciju UN-a, sa sedištem u Ženevi, kaže za Glas Amerike da je postignut veliki napredak u planiranju porodica. Ona dodaje da je pet odsto žena koristilo kontracepciju 1960. godine, ali da je taj broj porastao na 60 procenata 2000. godine.

«Plodnost opada širom sveta. Ako se osvrnete na 1960, žene u zemljama u razvoju imale su u proseku šestoro dece. Sada u proseku imaju troje. To je ogromna promena. Postoje velike regionalne varijacije, jer u Africi nije zabeležen takav pad i u nekim oblastima tog kontinenta natalitet je čak ponovo u porastu. Međutim, na globalnom nivou, zabeležena je ogromna promena ... Mortalitet dece je u padu. Pre dvadeset godina, možda je svake godine umiralo 15 miliona dece starosti ispod pet godina. Sada ih je ispod deset miliona. To je ogroman napredak».

Širi Telije dodaje da manje dece umire, uglavnom zbog toga što imaju pristup boljoj hrani i vakcinaciji protiv smrtonosnih bolesti. Na žalost ona ukazuje da ne opada neonatalna stopa smrtnosti i dodaje da je glavni razlog to što neadekvatni porođaj usmrti ne samo majke, već i njihove bebe. Širi Telije dodaje da će tri stvari dovesti do smanjenja stope smrtnosti:

«Jedna od njih je da žene imaju adekvatnu lekarsku pomoć na porođaju ... Druga je pristup hitnoj ginekološko- akušerskoj nezi ... Neka stanja koja nastaju tokom porođaja, na primer otok ili preterano krvarenje, vešta babica ne može da reši. Morali biste da odete u bolnicu i to u roku od dva sata kako bi ste dobili neophodnu transfuziju krvi. Treća je planiranje porodice».

Ujedinjene nacije navode da 20 do 30 posto udatih žena u 24 zemlje u podsaharskoj oblasti nemaju pristup sredstvima za kontracepciju. Statistike ukazuju da jedna od sedam žena u Nigeru umire od uzroka koji su povezani sa trudnoćom. U Sjedinjenim Državama ta razmera je jedna u 4.800 žena, a u Švedskoj jedna u 17.400.

XS
SM
MD
LG