Linkovi

Nova tehnologija može da predvidi zemljotres satima pre no što se dogodi


Naučnici su registrovali znake jednog zemljotresa deset sati pre no što se on dogodio, duž kalifornijske raseline San Andreas.

Seizmolozi kažu da nova, visoko osetljiva tehnologija obećava da će, one koji žive u posebno opasnim trusnim zonama, upozoriti dovoljno unapred da se evakuišu.

Stručnjaci kažu da u snažnim zemljotresima, poput onog koji je u maju pogodio kinesku pokrajinu Sečuan, usmrtivši 69 hiljada, ljudi nemaju nikakvo upozorenje kako bi mogli da se evakuišu. Sistemi za detekciju zemljotresa koji su sada u upotrebi mogu da upozore na potrese samo par sekundi pre no što se oni dogode. Medjutim, u članku objavljenom ove nedelje u časopisu Nature, kaže se da su seizmolozi nedaleko od Parkfilda u Kaliforniji, na raselini San Andreas, koristili novu osetljivu tehnologiju kako bi otkrili promene u zemljinoj kori pre zemljotresa.

Uz pomoć nove opreme uspeli su da satima ranije predvide dva zemljotresa - jedan na Božić 2005. godine i jedan manji, pet dana kasnije. Vodeći autor članka, Fenlin Nju, seizmolog na Univerzitetu Rajs, u Hjustonu, u Teksasu i njegove kolege uvukli su osetljive sonde kilometar duboko u pomenutu rasedlinu kojima su registrovali jedva primetna naprezanja u stenama.

«Otkrili smo da promene počinju oko deset sati uoči zemljotresa jačine tri stepena i dva sata uoči zemljotresa jačine jedan stepen. ».

Zemljotres u Kini bio je jačine sedam zarez devet stepeni. Seizmolozi sada pokušavaju da otkriju da li bi potrese predvideli još ranije ako bi sonde spustili deset kilometara duboko u raselinu San Andreas. Seizmolog Fenlin Nju kaže da podatke o eksperimentima razmenjuju sa seizmolozima u Kini i Japanu.

XS
SM
MD
LG