Linkovi

SAD: Barak Obama najavio da će se zalagati za bolji položaj i poštovanje prava Srba


Predsjednički kandidat Demokratske stranke, Barak Obama nastoji da, uz pomoć svog donedavno glavnog rivala, senatorke Hilari Klinton, pridobije glasove Amerikanki uoči novembarskog duela sa republikancem Džonom Mekejnom.

Žene su u većini, tokom primarnih izbora, bile uz senatorku Klinton, koja ih je danas pozvala da podrže senator iz Ilinoja rekavši da njih dvoje imaju mnogo toga zajedničkog. Obama se u svom obraćanju založio za rodnu ravnopravnost i pravo žena na izbor u vezi sa abortusom – činom koji njegov suparnik Džon Mekejn želi da zabrani ustavom i naziva "ljudskom tragedijom". Obama je stoga i dobio podršku ključne neprofitne lobostičke organizacije koja se zalaže za legalitet abortusa.

Senator iz Ilinoja je istovremeno prihvatio izvinjenje Džesija Džeksona, koji je uoči inrtervjua za televiziju Foks, ne znajući da mu je mikrofon uključen, grubo kritikovao Obamu zbog njegovog navodnog gledanja s visine na američke crnce.

Barak Obama je, u saopštenju koje je objavljeno na njegovom web sajtu, pozdravio formiranje proevropske vlade u Srbiji, kojoj je poželio uspjeh u rješavanju problkema koji kako je navedeno, "već dugo spriječavaju Srbiju da ostvari svoj veliki potencijal".

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji predstavlja osnovu koju nova vlada može da nadograrđuje. Vlada Srbije koja toj viziji nade posveti svoju energiju može da računa na moju punu podršku", navodi Barak Obama i dodaje da:

"Stvaran napredak, naravno, zahteva pozitivne i odgovorne odnose sa svim susedima, uključujući Kosovo. Potiskivanje zapaljive retorike i provokacija su od kljuccnog znaccaja u tom smislu" i "Obamina administracija će, zajedno sa partnerima iz EU,nastojati da osigura da se svi regionalni činioci pridržavaju tih standarda"

Senator iz Ilinoja je najavio da će se zalagati za bolji položaj i poštovanje prava Srba i Sprske pravoslavne crkve u regionu, ali je podsjetio i na obavezu pune saradnje Beograda sa Haškim tribunalom.

XS
SM
MD
LG