Linkovi

Kondoliza Rajs upozorila Iran da će SAD braniti sebe i svoje saveznike


Iran je tokom noći testirao dodatne rakete, a iranska državna televizija prikazala je snimke lansiranja raketa. Iranski mediji su izvestili da je vežba obuhvatila rakete dugog i srednjeg dometa, kao i torpeda. U izveštajima je rečeno da je oružje lansirano sa brodova u Persijskom zalivu i sa kopna.

Juče je Iran izvestio o probnom lansiranju devet raketa, uključujući dugometne rakete tipa Šahab 3, koje, kako se navodi, imaju domet od dve hiljade kilometara i mogle bi da dosegnu do teritorije Izraela i drugih američkih saveznica na Bliskom istoku i u Južnoj Aziji.

U govoru tokom posete Tbilisiju, američki državni sekretar Kondoliza Rajs upozorila je Iran da će Sjedinjene Države braniti sebe i svoje saveznike:

«Branićemo američke interese, kao i interese naših saveznika. Sjedinjene Države su pojačale bezbednosne kapacitete i prisustvo u zalivskoj oblasti. Mi takodje blisko saradjujemo sa svim saveznicima kako bismo osigurali njihovu sposobnost da se brane. Veoma ozbiljno shvatamo našu obavezu da pomognemo saveznicima da se brane i niko ne bi trebalo da bude u nedoumici o tome.»

Komandant Iranske revolucionarne garde rekao je da raketna proba pokazuje moć Teherana u odnosu na «neprijatelje». Iran je više puta saopštavao da je spreman da se brani ili sprovede odmazdu za napade koje, kako navodi Teheran, Izrael i Sjedinjene Države planiraju da izvrše na iranske nuklearne objekte.

Izrael i Sjedinjene Države pak tvrde da nikakvi specifični planovi nisu u pripremi, mada obe zemlje ukazuju da su sve opcije i dalje na stolu, u nastojanju da se Teheran spreči da razvije nuklearno oružje.

Iranskim raketnim probama prethodila je prošlomesečna izraelska vojna vežba, koja je uglavnom protumačena kao uvežbavanje mogućeg napada na iranske nuklearne objekte.

Vojnopolitički analitičar Mark Ficpatrik, iz Centra za medjunarodne i strategijske studije, u Londonu izjavio je za Glas Amerike da iranske raketne probe predstavljaju samo zveckanje oružjem.

«Izrael je sproveo vežbu koja je očigledno imala za cilj usavršavanje eventualne kampanje bombardovanja iranskih nuklearnih postrojenja, i to objavio u javnosti. Iran želi da nečim uzvrati kako bi pokazao spoljnjem svetu, ali i sopstvenom narodu, da ima sposobnost da se suprostavi eventualnom napadu.»

Ficpatrik dodaje da iranske rakete nisu tako precizne niti tako moćne kao što bi Teheran želeo da svet poveruje. On je takodje ukazao da su jučerašnji snimci lansiranja manipulisani kako bi se sakrila činjenica da jedna od raketa nije pravilno lansirana.

Pa ipak, Ficpatrik kaže da bi medjunarodna zajednica trebalo da se zabrine ako i kada se Iran bude domogao nuklearnog oružja kojim bi mogao da naoruža te rakete.

XS
SM
MD
LG