Linkovi

Program pograničnih vlasti povećao bezbednost na granici 


Broj ilegalnih imigranata koji su uhapšeni na američko-meksičkoj granici je protekle godine skočio za 73 procenata, kažu predstavnici američkog Sekretarijata za unutrašnju bezbednost i pripisuju tu brojku akciji pod nazivom Operacija modernizacija.

U toj akciji koja je pokrenuta pre 2 godina, lokalne vlasti hapse, izvode pred sud i osuđuju građane koji ilegalno prelaze granicu. Program je započet na predlog pogranične kontrole u saveznoj državi Teksas, u okrugu Del Rio, ali se širi i na druge oblasti duž 3 hiljade kilometara duge granice.

Ovaj pust deo granice je jednom bilo omiljeno mesto za krijumčare droge i ljudi. Pogranična kontrola je do decembra 2005. na tom mestu hvatala Meksikance i odmah ih deportovala nazad. Državljani drugih zemalja, ili kako ih graničari nazivaju «oni koji nisu Meksikanci», bi bili pušteni na slobodu pošto bi im se odredio datum suđenja, ali bi se veoma mali broj njih i pojavio na ročištu. U operaciji modernizacija, međutim, svaki stranac koji je uhvaćen u blizini graničnog prelaza bez odgovarajućih dokumenata se zatvara na, u proseku, mesec dana pre nego što se deportuje nazad u svoju zemlju. Graničar Mark Kolija kaže da je više hapšenja dovelo do znatnog pada broja pokušaja ilegalnog prelaska granice.

«Broj ilegalnih prelazaka Meksikanaca je za 32 odsto manji od kada smo počeli operaciju modernizacija, a «onih koji nisu Meksikanci» za 63 procenta, objašnjava Kolija.

Kolija kaže da se i Amerikanci koji žive blizu Del Rio granice osećaju sigurnije od kada je smanjen broj imigranata i krijumčara droge.

«Lokalni farmeri kažu da im ograde više nisu uništene i da nema toliko saobraćaja kao ranije. Sve u svemu, ljudi su veoma zadovoljni sa rezultatima koje je operacija modernizacija postigla u ovoj zajednici», smatra Kolija.

Ali ilegalni imigranti i krijumčari droge i dalje nisu potpuno pobeđeni jer imaju - vodu. Uzvodno od Del Rija se nalazi nasip koji blokira prolazak Rio Grande i još dve reke, i tako formira jezero Amistad koje se prostire na 263 kvadratnih kilometara. Pogranična kontrola u tom delu ima omanju mornaricu, koja se sastoji od 6 patrolnih brodova i mnoštva manjih čamaca. Mark Njunjez nadgleda aktivnosti u toj oblasti.

«Pratimo vodeni saobraćaj i ukoliko primetimo da neko pokušava da uđe na našu teritoriju, zaustavimo ih i pretresemo», priča Njunjez.

Bova označava granicu između američkih i meksičkih voda, a krijumčari često koriste ovu oblast kao početnu tačku odakle počinje trka po reci, međutim prema rečima Njunjeza, patrolni brodovi sve više ugrožavaju pokušaje prenošenja droge. Krijumčare, ipak, nije uvek lako uhvatiti.

«Neki od tih glisera su veoma brzi, čak brži od naših patrolnih», zaključuje on.

Pogranična kontrola je zatražila povećanje budžeta, kako bi obezbedili brže glisere i time se efikasnije borili protiv krijumčara, koji zahvaljujući svom nelegalnom biznisu, nemaju finansijskih poteškoća.

XS
SM
MD
LG