Linkovi

Iran tokom vojnih manevara u Zalivu testirao devet raketa dugog i srednjeg dometa


Iran je u sredu, tokom vojnih manevara u Zalivu, testirao devet raketa dugog i srednjeg dometa kao upozorenje "neprijateljima". Teheran navodi da jedna od tih raketa, unapredjena verzija Šahab-3, koja ima domet do 2.000 kilometara, može da dosegne Izrael i američke vojne baze i ratne brodove u regionu.Iranske snage testirale su devet raketa sa nepoznate lokacije.

"Testirali smo ove rakete kako bismo pokazali samo deo nacionalnog odbrambenog kapaciteta onima koji su nedavno pretili Iranu", izjavio je komandant vazdušnih snaga iranske Revolucionarne garde, general Hosein Salami.

Iranski general je upozorio neprijatelje Islamske Republike da budu obazrivi sa politikom koje vode jer ih Iran posmatra "gde god da se nalaze".

Iran je juče započeo vojne manevre u Persijskom zalivu, posle izveštaja da SAD izvode sa druge strane Zaliva vojne vežbe.Vojni manevri iranske Revolucionarne garde imaju za cilj da unaprede sposobnost raketnih i jedinica ratne mornarice.

Visoki iranski zvaničnik i saradnik iranskog vrhovnog lidera ajatolaha Alija Hamneija, Ali Širazi, upozorio je u utorak da će, u slučaju da bude napadnut, Iran odgovoriti napadom na Tel Aviv, američke brodove u Persijskom zalivu i interese SAD širom sveta.

Izrael je ranije saopštio da će sprečiti Iran u nameri da proizvede atomsku bombu, a Sjedinjene Američke Države navode da spor sa Teheranom žele da reše na diplomatski način, ali nisu odbacile ni vojnu opciju.

XS
SM
MD
LG