Linkovi

Kubiš u Beogradu podržao rekonfiguraciju UNMIK-a


Šef diplomatije Slovačke Jan Kubiš izjavio je danas u Beogradu da njegova zemlja ne prihvata nezavisnost Kosova i da podržava Srbiju na putu ka EU. Kubiš je, međutim, kazao da Bratislava podržaba plan generalknog sekretara UN o rekonfiguraciji misije UN na Kosovu.

Kubiš, prvi funkcioner neke od članica EU koji se sastao sa predstavnicima novih vlasti u Beogradu kazao je da mu je u razgovorima potvrđeno da Vlada nije u principu protiv prisustva Evropske unije na Kosovu, ili saradnje sa EU i međunarodnom zajednicom, ali traži da osnova te saradnje bude jasno definisana.

Šef srpske diplomatije Vuk jeremić, dodao je da Beograd jasno ostaje pro stavu da plan rekonfiguracije UNMIK mora da bude potvrđen u SB Ujedinjenih nacija.

Šef UNMIK Lamberto Zanijer izjavio je istovremeno u Kosovskoj Mitrovici da su razgovori o statusu Kosova završeni i da od nove Vlade Srbije očekuje konstruktivan pristup.

Slučaj Kovačević naneo udarac odnosima Srbije i SAD

Odgovarajući na novinarska pitanja ministar Jeremić je ocijenio i da je slučaj srpskog studenta Miladina Kovačevića koga u Sjedinjenim Državama pravosudni organi u državi Njujork terete da je prebio i teško povrijedio kolegu sa univerziteta.

Jeremić kaže da je taj slučaj nanio udarac odnosima Beograda i Vašingtona i da će Srbija da nađe rješenje za taj problem "potujuću zakone, svoj ustav i međunarodno pravo"

Mediji u Srbiji objavili su da je za Kovačevićem raspisana crvena Interpolova potjernica zbog krivičnog djela protiv života i zdravlja što praktično znači obavezu svih članica međunarodne policijske organizacije da Kovačevića uhapse.

XS
SM
MD
LG