Linkovi

Cvetković od Koštunice preuzeo dužnost predsednika Vlade Srbije


Novoizabrani premijer Srbije Mirko Cvetković preuzeo je dužnost od dosadašnjeg predsednika Vlade Vojislava Koštunice.

Stari i novi premijer nisu davali izjave za javnost, a primopredaju dužnosti obavili su i gotovo svi ministri, i zatim je održana konstitutivna sednica Vlade. Predsednik Republike Boris Tadić izjavio je da je članstvo Srbije u Evropskoj uniji samo formalni cilj nove vlade, da je njen suštinski cilj modernizacija društva a da su reforma i modernizacija ostvarivi samo ako Vlada bude ujedinjena oko zajedničkih principa i sistema vrednosti. Najveća mera uspeha Vlade će, prema Tadićevim rečima, biti jedinstvo i mogućnost da se pronađu fleksibilni odgovori na izazove budućnosti.

"Novoj vladi biće potrebna velika fleksibilnost u realizaciji ekonomske politike i evropskih integracija i mnogo nove kreativnosti kada je u pitanju Kosovo",
rekao je predsednik Tadić.

Ambasada SAD čestitala je građanima Srbije formiranje nove vlade i izrazila očekivanje da će Sjedinjene Države imati produktivnu saradnju sa novim vođstvom Srbije kako bi se ispunile aspiracije srpskog naroda kao što su ubrzani ekonomski razvoj, stabilnost i prosperitetna budućnost u zapadnim integracijama. A ambasador Holandije u Srbiji Roland van Dartel izjavio je da je Srbija dobrodošla u Evropsku uniju, ali da će na putu ka priključenju morati da reformiše skoro sve segmente društva.

"Vlada i celo društvo moraće da se angažuju na putu ka EU, jer on podrazumeva jačanje prava zakona i pravosudnog sistema, pripremu privatnog sektora za ulazak u EU i usvajanje evropskih standarda proizvodnje", naveo je ambasador Dartel.

Stručnjaci Ekonomskog instituta ocenili su da će najveći problem za novu vladu biti smanjenje inflacije na četiri odsto i veliki spoljnotrgovinski deficit. Saradnik tog instituta Stojan Stamenković izjavio je na konferenciji za novinare da Vladu čeka rebalans budžeta i upozorio da bi državna kasa na kraju godine mogala da bude u minusu za oko pola milijarde evra, koje će morati da se nađu i uliju u budžet, koji inače ima problema sa punjenjem.

XS
SM
MD
LG