Linkovi

Na samitu Grupe 8 u Japanu dogovoreni ciljevi u borbi protiv klimatskih promena


Lideri osam ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta obavezali su se na dugoročno smanjenje oslobađanja gasova staklene bašte, koji se okrivljuju za globalno zagrevanje. Funkcioneri kažu da taj plan predstavlja prvi korak ka izgradnji konsenzusa, dok ekološke grupe i najmanje jedan afrički lider kažu da se deklaracija sastoji od praznih reči.

Posle radnog ručka lidera Grupe 8, u Tojakuu, japanski premijer Jasuo Fukuda objavio je dugoročne ciljeve u vezi sa globalnim klimatskim promenama.

Fukuda je rekao da su se lideri dogovorili da do 2050. godine smanje oslobađanje štetnih gasova za polovinu. Taj cilj je ujedno najvažniji u deklaraciji od 18 tačaka, koju su lideri objavili drugog dana svog trodnevnog samita.

U roku od nekoliko sati, ministar ekologije Južnoafričke republike kritikovao je to saopštenje kao ”praznu parolu“, jer ne sadrži specifične akcije. Saopštenje su kritikovali i ekološki aktivisti, kao što je Ben Vikler, iz grupe avaz-tačka-org.

”Zemlje Grupe 8 su podbacile. Reči kojima su opisale svoju viziju nisu mogle biti nepreciznije.“

Nekoliko ključnih elemenata u deklaraciji o klimatskim promenama ostavljeno je zemljama članicama da ih tumače po sopstvenom nahođenju. 50-procentno smanjenje nije povezano sa nekom određenom godinom. Zemlje članice mogu da odlučuju da li će da ga sprovedu u odnosu na ovogodišnji nivo, ili na osnovu ambicioznijeg nivoa iz 1990. godine. Sporazumu takođe nedostaju specifični ciljevi za smanjenje oslobađanja gasova u kraćem i srednjem roku. Umesto toga, od zemalja se očekuje da same formulišu svoje ciljeve.

Obaveštavajući novinare o današnjim diskusijama, generalni direktor za globalna pitanja pri japanskom Ministarstvu inostranih poslova, Kodži Tsuruoka, rekao je da je sporazum smišljen tako da bude širok i neobavezujući.

”Ovo je više jedna politička vizija... Grupa 8 u celini nastoji da u to uključi ostatak sveta“.

Preciznije rečeno, lideri G8 nastoje da u to uključe ekonomije u usponu, kao što su Kina i Indija. Stručnjaci strahuju zbog toga što njihov nagli razvoj prati i znatno povećanje količine oslobođenih štetnih gasova. Nekiliko lidera G8, među njima i predsednik Buš, reklo je da bi svaki sporazum o klimi koji ne bi obuhvatio ekonomije u usponu, bio osuđen na propast.

Lideri G8 kažu da su razgovori o klimatskim ciljevima sa liderima ekonomija u usponu planirani za sutra. Očekuje se da će na tom susretu biti dogovoren okvir za konferenciju koja bi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija bila održana iduće godine, sa ciljem da se postigne globalni sporazum o borbi protiv klimatskih promena.

XS
SM
MD
LG