Linkovi

Kristofer i Bejker predlažu promenu procedure o ulasku SAD u rat


Dva bivša američka državna sekretara predlažu da Sjedinjene Države izmene proceduru odlučivanja o ulasku u rat.

Džejms Bejker i Voren Kristofer, kažu da bi američki predsednik trebalo da ima zakonsku obavezu da se konsultuje sa Kongresom pre nego što uđe u rat, a da bi Kongres to trebalo da odobri ili ne odobri u roku od 30 dana. Bejker je bio državni sekretar pod predsednikom Džordžom Bušom, ocem sadašnjeg predsednika, dok je Voren Kristofer bio na istoj funkciji pod predsednikom Bilom Klintonom. Dvojica bivših državnih sekretara predvodila su jednogodišnju studiju Nacionalne komisije za ratna ovlašćenja. Džejms Bejker je rekao kako komisija veruje da bi Rezoluciju o ratnim ovlašćenjima, iz 1973. godine, trebalo promeniti.

"Smatramo da je vladavina zakona, koja je naravno centralna u američkoj demokratiji, potkopana i narušena kada se najvažnija odrednica u ovom važnom delu politike redovno dovodi u pitanje ili zaobilazi."

Rezolucija doneta 1973. predstavljala je odgovor na Vijetnamski rat. Bejker i Kristofer kažu da je ona neefikasna i da nije u skladu sa Ustavom. Oni kažu da ni jedan predsednik nije prihvatio njenu ustavnost, da Kongres nikada nije raspravljao o njoj i da Vrhovni sud nikada nije doneo nikakvu odluku po tom pitanju.

Prema američkom Ustavu, predsednik je vrhovni komandant oružanih snaga, ali Kongres kontroliše finansiranje ratnih operacija. Bejkerova i Kristoferova komisija kaže da predsednik morao da se konsultuje sa Kongresom pre nego što pošalje vojnike u borbe duže od nedelju dana. Takođe se kaže da bi trebalo osnovati Mešoviti kongresni konsultacioni odbor, sastavljen od članova oba doma Kongresa. Kristofer kaže da bi time Kongres bio uključen u donošenje važne odluke.

"Zakon bi dao Kongresu mesto za stolom prilikom odlučivanja da li da se ide ili da se ne ide u rat - ne samo mesto za stolom već i trajno, profesionalno osoblje i pristup svim raspoloživim obaveštajnim podacima."

Prema predlogu komisije, Kongres bi morao da u roku od 30 dana odobri ili ne odobri ulazak u bilo kakav značajniji oružani sukob. Bejker je rekao da pomenuti plan nije upravljen protiv bilo kog konflikta u koji su Sjedinjene Države bile umešane. Član komisije, bivši republikanski senator Li Hamilton, rekao je kako se nada da će Kongres usvojiti taj zakonski predlog i da će ga predsednik potpisati iduće godine.

"Smatramo da bi to bio sjajan primerak zakonskog predloga koji bi sledeći predsednik i sledeći Kongres trebalo da pokrenu što ranije, kao signal dvostranačke saradnje u zemlji, u vezi sa pitanjima nacionalne bezbednosti."

Prema jednoj najnovijoj anketi, 79 odsto Amerikanaca smatra da bi predsednik trebalo da bude obavezan da traži odobrenje Kongresa pre nego što pošalje trupe u borbu van Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG