Linkovi

Izabrana nova vlada Srbije, jedan od prioriteta ratifikacija SSP-a


Za izbor vlade glasalo je 127 poslanika liste Za evropsku Srbiju, koalicije SPS-PUPS-JS, Bošnjačke liste za evropski Sandžak i Mađarske koalicije. Protiv je glasalo 27, uzdržanih nije bilo, a nije glasalo 10 poslanika, od ukupno 164 koliko je bilo u sali.

Ključni elementi programa nove vlade su: evropska budućnost Srbije, neprihvatanje nezavisnosti Kosova, jačanje ekonomije i socijalne odgovornosti vlade, oštrija borba protiv korupcije i kriminala i poštovanje međunarodnog prava. U ekspozeu pred Skupštinom mandatar Mirko Cvetković najavio je kao jedan od prvih poteza vlade upućivanje Parlamentu na ratifikaciju Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

Cilj je da ubrzanjem ekonomskih i drugih reformi predviđenih u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Srbija krajem ove ili početkom iduće godine dobije status kandidata za članstvo u EU, naveo je mandatar i dodao da bi na kraju mandata vlade trebalo da bude u potpunosti spremna za ulazak u EU.

Namera nove vlade je da bruto domaći proizvod u naredne četiri godine raste po stopi od sedam odsto godišnje i da se do 2012. godine otvori 200.000 novih radnih mesta.

Cvetković je istakao da Vlada nikada neće priznati nezavisnost Kosova, založio se za nove pregovore sa predstavnicima kosovskih Albanaca i najavio preispitivanje postojećih mehanizama podele sredstava za Kosovo kako bi se sprečile zloupotrebe pod maskom lažnog patriotizma.

Ako se ispuni programe vlade obezbediće se veće zarade, veće penzije, veća socijalna odgovornost, veća mogućnost za zaposlenje, biće manje korupcije, izgradiće se osnovna infrastruktura i ostvariti snažnija pozicija zemlje za odbranu suvereniteta, rekao je Cvetković i pozvao sve građane i državne organe da punom snagom ušestvuju u realizaciji tih velikih ciljeva.

Narodnjaci i radikali zameraju mandataru da se iz njegovog programa ne može zaključiti šta je državna politika nove vlade, a šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da mandatar u ekspozeu nije izneo nijedan konkretan plan i projekat kojim će menjati Srbiju.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandra Jerkov izjavila je da nova vlada može da računa na podršku te stranke sve dok bude sprovodila program koji je izložio mandatar Cvetković, dok je šef poslaničke grupa manjina Balint Pastor poručio da ta koalicija nije spremna ni na kolektivnu amneziju ni amnestiju, ali jeste na saradnju i rad na prioritetima Srbije.

Direktor Strateškog marketinga Srđan Bogosavljević podsetio je, na osnovu više ranijih istraživanja, da građani od nove Vlade očekuju da im omogući bolji život, više posla i veću platu, da je već duže vreme oko 70 odsto građana spremno da na eventualnom referendumu podrži ulazak Srbije u Evropsku uniju i da iznenađujuće mnogo ljudi očekuje da nova Vlada funkcioniše ceo mandat, što nije bio slučaj sa ranijim vladama.

Politički analitičar Zoran Stoiljković ocenio je da nova Vlada, uprkos brojnim izazovima, ima sve šanse za uspeh i stabilnost ukoliko ostvari postavljene prioritete, profesor Fakulteta političkih nauka Slaviša Orlović ocenio je da je ideja vodilja nove vlade približavanje Evropskoj uniji, a analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da će pitanja Kosova i saradnje sa Haškim tribunalom biti najveći izazovi sa kojima će se suočavati Vlada.

Ekonomisti ocenjuju da su ekonomski ciljevi nove Vlade ambiciozni, ali da ih je moguće ostvariti ukoliko ona bude vodila proevropsku politiku, a direktor Centra za slobodno tržište Miroslav Prokopijević savetuje da treba što pre krenuti sa reformama koje su stale u poslednjih godinu dana, kako bi se postigli ti ciljevi.

XS
SM
MD
LG