Linkovi

Raste pritisak sa Kapitol Hila da se Miladin Kovačević vrati i da mu se sudi u SAD


Slučaj srpskog studenta-košarkaša, Miladina Kovačevića, koji je napustio Sjedinjene Države nakon što mu je odobreno da uz kauciju bude pušten iz pritvora u saveznoj državi Njujork i dalje je u fokusu pažnje njujorških zakonodavaca, koji vrše pritisak na administraciju da učini sve da Kovačeviću bude suđeno u Americi.

Studenta koji je igrao košarku za univerzitetsku ekipu u Binghemptonu, Miladina Kovačevića, u Sjedinjenim Državama terete da je učestvovao u tuči nakon koje 22-godišnji student Brajan Stajnhauer još nije došao svijesti.

Njegova porodica to negira, a advokat Veselin Cerović kaže da mu je klijent kazao da je napustio SAD jer “ne vjeruje američkom pravosudnom sistemu”.

Iako pravni stručinjaci tvrde da postoje brojne «rupe u zakonu» na osnovu kojih bi bila moguća ekstradicija, advokat Cerović ističe da je "isključena mogućnost za Miladinovu ekstradiciju" jer, kako je naveo, za to nema pravnog osnova.

Ipak, zvanični Vašington je daleko od toga da to prihvati kao činjenično stanje. Iako zvanično nije zatražena ekstradicija, ambasada u Beogradu je saopštila uverenje da je u Kovačevićevom interesu da se dobrovoljno vrati u SAD, a ne da ostane u statusu bjegunca.

Portparol Stejt Dipartmenta je to potvrdio na press konferenciji rekavši i da su predstavnici ambasade i ministarstva spoljnih poslova Srbijerazgovarali sa porodicom Kovačević i njihovim advokatom 6. jula u Beogradu kako bi se razjasnile nedoumice članova porodice Kovačević o sudskim procesima u SAD i, kako je navedeno, posledicama po Miladina Kovačevića poslije bjekstva iz SAD.

Čarls Šumer, senator iz države Njujork, rekao je komentarišući najnovije vijesti iz Beograda da se nada da će Kovačević odgovarati pred američkim pravosuđem pod optužbom da je brutalno prebio Brajana Stajnhauera i da činjenica da porodica Kovačević to negira –ne dokazuje Kovačevićevu nevinost.

«Jedini način da se ovo ispravno riješi jeste da on bude vraćen u SAD i da se suoči sa pravdom», kaže senator Šumer.

Pritisak sa Kapitol Hila, ako je suditi po Šumerovim riječima, neće prestati:

«Šta slijedi – naša vlada će sa najvišeg nivoa saopštiti vladi Srbije da Kovačević mora da se vrati – ili dobrovoljno na zahtjev srpskih vlasti, ili će oni naći zakonski put da ga privedu. Načina ima iako nema sporazuma o ekstradiciji», kaže Šumer:

«Ja ću lično u komunikaciji sa državnim sekretarom Kondolizom Rajs, direktorom FBI Robertom Malerom i sekretarom za pravosuđe Mjukejzijem sa kojim sa o ovom slučaju razgovarao proteklog vikenda – raditi na tome da se Kovačević vrati i da ono što je učinjeno Brajanu Stajnhaueru ne ostane bez odgovora našeg pravosudnog sistema”.

Upitan da prokomentariše tvrdnje porodice Kovačević da je Brajan Stajnhauer u pripitom stanju započeo tuču, senator Šumer je uporedio Kovačevića i značajno nižeg i lakšeg Stajnhauera, ističući da svaljivanje krivice na žrtvu, što je karakterisalo neke diktatorske i nacističke režime, neće opstati.

Kovačevići tvrde da je Miladin nevin

Petar Kovačević, otac studenta Miladina Kovačevića koji je na školovanju u SAD, izjavio je danas novinarima u Beogradu da njegov sin nije učinio to za šta ga sumnjiče u SAD.

On je pokušao da razdvoji učesnike tuče u jednom baru u američkoj saveznoj državi Njujork i nije, kako je osumnjičen, "udarao, ni šutirao Brajana Stajnhauera" koji je tada teško povredjen, rekao je Petar Kovačević.

Roditelji Miladina Kovačevića, Petar i Branka, tvrde da izveštaj američke lokalne policije govori u prilog nevinosti njihovog sina, kao i da je pomoć koju je Konzulat Srbije u Njujorku pružio njihovom sinu "bila u skladu sa zakonom".

Na konferenciji za štampu u Medjunarodnom pres centru Kovačevići su rekli da su kao porodica izloženi pretnjama i pritiscima i da strahuju za život svog sina i ćerke.

Branka Kovačević koja je u vreme incidenta bila u SAD, dodala je da njih kao roditelje niko nije zvanično obavestio da je njihov sin pritvoren zbog tuče u baru, već su vest o tome dobili od Miladinovih prijatelja.

Ona je rekla da je njen sin student Univerizteta Binghempton u američkoj saveznoj državi Njujork, u američkom pritvoru bio izložen "teškoj torturi", da je "bio je smešten sa najgorim zločincima" i da mu je prećeno i likvidacijom.

Prema njenim rečima, Kovačeviću je prilikom pritvaranja uskraćeno pravo na advokata, a zbog telefonskih pretnji posle puštanja iz pritvora, odlučili su da napuste SAD i da je Miladin sada "u mestu svog stanovanja".

"Shvatili da moramo ići. Bolje usput da poginemo i da nestanemo zajedno nego da nestanemo tamo", rekla je ona. Kako je rekla, prema njenim saznanjima Štajnaheur je izašao iz bolnice i njegovo zdravstveno stanje je bolje.

Kovačevićevi roditelji tvrde da pisanja američkih medija o njihovom sinu i tuči u studentskom baru "nisu utemeljeni u realnim dogadjajima", te da je Štajnahauer "počeo sukob tako što je napao devojku jednog od Minjinih (Miladin Kovačević Minja) drugara".

"Naš sin je utrčao da razdvoji učesnike tuče", rekao je P. Kovačević i dodao da je Stajnhauer koji je bio pijan napao njegovog sina "koji ga je odgurno od sebe". Prema njegovim rečima, Miladin je u depresiji zbog svega što se dešava i pitanje je kada će biti sposoban da se vrati normalnom životu.

Advokat Veselin Cerović je istakao da je "isključena mogućnost za Miladinovu ekstradiciju" jer, kako je naveo, za to nema pravnog osnova.

Kako je kazao, oponumoćeni predstavnik Ambasade SAD u Beogradu nije mogao da mu kaže za šta je njegov branjenik optužen. Cerović je dodao da ne postoji opis dela za koja se tereti Kovačević, da su iskazi svedoka te tuče kontradiktorni, kao i da "slučaj dobija velike dimenzije zbog političkih izjava".

XS
SM
MD
LG