Linkovi

Predsednik Kube Raul Kastro sproveo seriju ekonomskih reformi


Kubanski predsednik Raul Kastro je sproveo seriju reformi otkako je početkom godine zamenio svog obolelog brata Fidela. Reforme su pre svega ekonomske, ali obuhvataju i ukidanje ograničenja prodaje kompjutera, mobilnih telefona i drugih proizvoda. Stručnjaci za Kubu kažu da su sprovedene mere važne, ali da ne nagoveštavaju smanjenje kontrole Komunističke partije nad ostrvom.

Otkako je u februaru i zvanično postao predsednik, Raul Kastro je sproveo seriju ekonomskih reformi. Neke treba da povećaju proizvodnju hrane. Farmeri će moći da iznajme neiskorišćenu kolektivnu zemlju i gaje prinose koje će prodavati po tržišnim cenama. Druge reforme treba da stimulišu proizvodnju. Među njima je odustajanje od jednake zarade i propisa o najvišim primanjima koji su bili na snazi gotovo 50 godina. Ekspert za Kubu Filip Piters, iz Instituta «Leksington» u blizini Vašingtona, kaže da su te reforme značajne.

«One još ne utiču na pitanja temeljnih prava i još nisu rešile fundamentalne probleme kubanske ekonomije, ali jesu promena i mislim da ih većina Kubanaca oseća i kaže da su takve stvari dobre i nada se da će otići i mnogo dalje», kaže Piters.

Vlada je u aprilu dozvolila običnim Kubancima da kupuju DVD plejere, kompjutere, mikrotalasne rerne i druge kućne predmete, što je nekada bilo dozvoljeno samo kompanijama i strancima.

Iako ti proizvodi koštaju daleko više nego što većina Kubanaca može da plati, prodavac cveća Lazaro Martinez pozdravlja promene.

«To je napredak. Čovečanstvo ide napred, pa bi trebalo i mi», kaže on.

Mere - uključujući i dopuštenje Kubancima da poseduju mobilne telefone - ublažile su neka svakodnevna ograničenja.

Ipak, većina poznavalaca je saglasna da nema nagoveštaja da kubansko vođstvo namerava da se odrekne političke kontrole, kaže Huan Karlos Idalgo, koji vodi latinoamerički program u liberalnom Institutu «Kejto»u Vašingtonu.

«Možemo da vidimo rasprave o tome kako da se poveća produktivnost ovde ili onde, kako da se omogući farmerima da imaju veće prinose i slično. Ali nikada nećemo videti raspravu o tome da li neka nezavisna partija može da se kandiduje na lokalnim izborima ili da se dozvoli nezavisnim organizacijama da slobodno protestuju na ulicama Havane», kaže on.

Ipak, ublažavanje nestašica i svakodnevnih nedostataka, za sada može dovoljno da zadovolji Kubance. Poznavaoci kažu da je Raul Kastro drugačiji od starijeg brata Fidela, koji je gvozdenom pesnicom vladao Kubom gotovo pet decenija. Ali on i vođstvo ne odustaju od očuvanja socijalizma, kaže Filip Piters.

«Rekao bih da su pre nekoliko godina shvatili i glasno rekli da se bliže kraju. Vide da postoje određene opasnosti za dugovečnost ovog socijalističkog projekta koji su sproveli u Kubi, a jedna od njih je ekonomija», kaže Piters.

Ali posle tolikih decenija državne kontrole nad ekonomijom, eksperti kažu da će Raulu Kastru možda ipak biti potrebne dublje reforme od ovih dosadašnjih.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG