Linkovi

Indiji se žuri da potpiše nuklearni sporazum sa Sjedinjenim Državama


Indijski premijer Manmohan Sing očajnički pokušava da spase nuklearni sporazum sa SAD koji bi omogućio njegovoj zemlji pristup gorivu i tehnologiji za nuklearne elektrane, uprkos tome što Indija istovremeno odbija da potpiše Sporazum o neširenju nuklearne tehnologije. Sing je priznao da se pojedini političari u Indiji protive potpisivanju sporazuma sa SAD, ali se on ipak nada da će predsedniku Bušu moći da saopšti pozitivnu odluku, kada se sa njim bude sastao na samitu Grupe 8 u Japanu.

Premijer Manmohan Sing javno je pozvao svoje saveznike sa levice u indijskom parlamentu da podrže potpisivanje sporazuma sa SAD. Taj sporazum obavezao bi Indiju da dozvoli međunarodne inspekcije svojih civilnih nuklearnih postrojenja ali bi joj takođe omogućio pristup zapadnoj nuklearnoj tehnologiji i preko potrebnom gorivu za nuklearne elektrane.

Poznati indijski analitičar za vojna pitanja, K. Subrahmanijam, kaže kako ne razume zašto levičarske stranke u Indiji zabrinjava strateško partnerstvo sa Vašingtonom.

"Mi već imamo strateško partnerstvo - ne samo sa Amerikancima, već i sa Evropskom unijom i sa Rusijom. Imamo ga i sa Japanom. Jednoga dana možda ćemo ga imati i sa Kinom. Nema tu nikakve zavere."

Ekspert za pitanja Južne Azije, u Centru Vudro Vilson, Denis Kjuks, kaže da je problem u tome što za komuniste u Indiji Hladni rat još nije završen.

"Indijski komunisti, naročito oni u parlamentu, ne žele savezništvo sa Amerikom, jer bi se time na neki način krunisao odnos koji se godinama razvija između Indije i SAD. Iz indijske perspektive to bi bila poslednja linija koju komunisti ne žele da prekorače."

Komunisti nisu u sastavu indijske vladajuće koalicije, ali je podržavaju u parlamentu. Oni sada prete da, u slučaju sklapanja sporazuma sa SAD, neće podržati vladu prilikom glasanju o poverenju, što bi značilo njen pad i raspisivanje vanrednih izbora. Singova Kongresna stranka želi to da izbegne, pre svega zbog dvocifrene inflacije i sve viših cena goriva. U izveštajima iz Nju Delhija kaže se da premijer Sing nastoji da zaobiđe levičarske saveznike i stekne podršku opozicije, kao što su socijalisti.

Dugogodišnji posmatrač indijske politike, Valter Andersen, sa Univerziteta Džouns Hopkins, kaže da razume Singovu uznemirenost jer su šanse da nova američka administracija odobri takav sporazum male.

"Da li bi nova administracija Baraka Obame ili Džona Mekejna bila entuzijastična? Ni jedan od njih dvojice nije pokazao isto interesovanje za to kao Džordž Buš. U stvari, Obama pokazuje veće interesovanje za mere koje ograničavaju širenje nuklearne tehnologije."

Ekspert u Centru Vudro Vilson, Denis Kjuks, kaže da bi, ako Indiji ne pođe za rukom da sklopi sporazum sa SAD, to moglo da dovede u pitanje njenu budućnost kao velike sile.

"To je nešto o čemu je indijska vlada pregovarala, nešto što je dobila, ali sada kao da nema snage da to sprovede do kraja. To je ne prikazuje u baš najboljem svetlu."

Kjuks dodaje da je indijska ekonomija u snažnom usponu, da joj je potrebna energija i da joj je ovaj sporazum sa SAD veoma važan jer bi joj osigurao ne samo energiju već i energiju koja ne zagađuje životnu sredinu.

XS
SM
MD
LG