Linkovi

Građani shvataju da bi članstvo u NATO bilo korisno za Crnu Goru


Građani su počeli da shvataju da bi članstvo u NATO bilo korisno za Crnu Goru, prije svega u bezbjednosnom smislu, i posljednje istraživanje javnog mnjenja je to samo potvrdilo, ocijenio je crnogorski ministar odbrane Boro Vučinić.

Centar za monitoring nedavno je sproveo ispitivanje javnog mnjenja o evroatlantskim integracijama, prema kojem više od polovine crnogorskih građana smatra da bi eventualno članstvo u NATO koristilo Crnoj Gori.

„Očigledno je da su građani počeli da shvataju da bi članstvo u NATO, prije svega, osiguralo njihovu bezbjednost, doprinijelo porastu ugleda njihove države u svijetu, smanjilo troškove za odbranu i doprinijelo izgradnji modernog i efikasnog sistema odbrane", rekao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, važna je i percepcija građana da bi pristupanje Alijansi doprinijelo ekonomskom progresu društva, ali i ubrzalo put ka Evropskoj uniji.

On je naveo da ispitivanja javnog mnjenja koja su realizovana u periodu od početka implementacije Komunikacione strategije, ukazuju na značajan porast podrške građana evroatlantskim integracijama.

Komentarišući optužbe da Vlada tim istraživanjem pokušava da manipuliše javnim mnjenjem, Vučinić je naveo da je takva „apsurdna tvrdnja apsolutno neosnovana i ne zaslužuje komentar, ako imamo u vidu činjenicu da je istraživanje finansirala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici".

Procenat podrške ulasku u NATO povećao se jer građani sve više uviđaju da je interes Crne Gore da bude članica Alijanse, ocijenio je predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Dragan Kujović.

Prema njegovim riječima građani uviđaju da Crna Gora treba da bude u integracijama u kojima su interes imale i evropske, civilizovane, kulturne, ekonomski razvijene države.

Narodna stranka ocijenila je danas da su građani, kako se kampanja za članstvo u NATO zahuktava, zatrpani ogromnim brojem netačnih informacija koje se mogu okarakterisati kao takozvani "NATO mitovi", jer obično nemaju nikakvo uporište u realnosti.

XS
SM
MD
LG