Linkovi

Predsednik Buš: Vašington i dalje zabrinut zbog nuklearnog programa Severne Koreje


Američki npredsednik Džordž Buš je izjavio da Sjedinjene Države neće žrtvovati strepnje Japana zbog otmica svojih državljana, radi napretka u pogledu severnokorejskog nuklearnog oružja. Dopisnik Glasa Amerike Kurt Ačin izveštava sa severa Japana, gde se predsednik Buš sastao sa japanskim premijerom uoči početka ovonedeljnog sastanka lidera industrijskih najrazvijenijih zemalja sveta.

Japanski premijer Jasuo Fukuda je rekao da je podsetio predsednika Buša da najnoviji napredak u pogledu zatvaranja severnokorejskog nuklearnog programa, ne znači da još mnogo toga ne preostaje da se uradi.

Fukuda je rekao da je izuzetno važno da nedavna severnokorejska nuklearna deklaracija bude proverena i da budući napredak u pogledu nuklearnog pitanja ide zajedno sa pitanjem otetih japanskih državljana. Severna Koreja je priznala da je 1970-ih i '80-ih otela najmanje 13 japanskih državljana. Japan veruje da je ta brojka veća i zadržava pomoć Severu sve dok ne oceni da je Pjongjang predusretljiviji u tom pogledu. Predsednik Buš se zahvalio premijeru Fukudi koji mu je poklonio knjigu majke Megumi Tojote, devojčice koja je ovde u Japanu postala simbol pitanja otmica.


»Kao otac koji ima kćeri, mogu da zamislim kako bih se osećao kada bi mi kćeri jednostavno nestale. Gospodine premijeru, kao što sam vam rekao tokom našeg telefonskog razgovora, Sjedinjene Države vas neće napustiti u pogledu ovog pitanja.»

Severnokorejska deklaracija ne pominje ništa u vezi sa brojem nuklearnih oruđa kojima Pjongjang raspolaže i njihovom lokacijom. Takođe se ne pominje obogaćivanje uranijuma i nuklearna pomoć drugim zemljama kao što je Sirija. Predsednik Buš je rekao da ga onespokojava nedostatak tih informacija i da će se pritisak na Pjongjang nastaviti.

«Severna Koreja je najsankcionisanija država na svetu i to će i ostati. Put da se oslobodi tih sankcija je poštovanje obaveza na proverljiv način.»

Premijer Fukuda je domaćin predsednika Buša i još 19 lidera na samitu takozvane Grupe 8 - industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, koji se održava na japanskom ostrvu Hokaido. Očekuje se da se će Fukuda energično zalagati za prihvatanje obaveza u pogledu smanjenja izduvnih gasova koji se okrivljuju za globalno zagrevanje. Buš je rekao da je svaki dogovor o klimi unapred propao bez učešća dve ekonomije koje ostvaruju najveći rast na svetu.

«Biću konstruktivan. Uvek sam tvrdio da mora da dođe do zajedničkog razumevanja, koje počinje zajedničkim ciljem. Takođe sam dovoljno realističan da vam kažem da nećemo rešiti problem ako takve težnje ne prihvate i Kina i Indija.»

Očekuje se da će samitom takođe dominirati nagli skok cena hrane i energije i zajednički pokušaji pružanja pomoći subsaharskoj Africi.

XS
SM
MD
LG