Linkovi

Poznata kadrovska rešenja u budućem kabinetu premijera Cvetkovića


Izbor nove Vlade u ponedeljak, sada su poznata sva kadrovska rešenja u budućem kabinetu premijera Mirka Cvetkovića.

Predsednik Socijalističke partije Ivica Dačić izjavio je da je i ta stranka utvrdila kadrovska rešenja za novu Vladu u kojoj će on biti vicepremijer i ministar policije, Milutin Mrkonjić će biti ministar infrastrukture, Žarko Obradović ministar prosvete, a Petar Škundrić ministar rudarstva i energetike. Kao osnovne ciljeve definisane politike nove Vlade Dačić je naveo očuvanje i odbranu Kosova i punopravno članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović zakazala je za ponedeljak sednicu Parlamenta na čijem će dnevnom redu biti izbor Vlade. Prethodno je Parlament usvojio zakone o vladi i ministarstvima u kojima je ključna novost da se uvodi institut zamenika predsednika vlade sa istim ovlašćenjima koje ima premijer i institut takozvanog zlatnog glasa premijera što bi trebalo da otkloni mogućnost blokade rada vlade koja ima paran broj članova.

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je da će borba protiv korupcije biti jedan od najvažnijih zadataka nove vlade i da je o tome Demokratska stranka postigla bazični dogovor sa koalicionim partnerima.

Sa jednom od koalicionih partnera - Srpskim pokretom obnove - Demokratska stranka potpisaće u ponedeljak koalicioni sporazum o saradnji koji sadrži načelne principe rada nove Vlade. Potpredsednik SPO Srđan Srećković izjavio je da će u prvom planu tog sporazuma biti ubrzanje evropskih integracija i razvoj demokratskih institucija u Srbiji.

XS
SM
MD
LG