Linkovi

Mladi američki preduzetnici primaju pomoć da otvore sopstveni biznis


Američka Nacionalna fondacija za obuku budućih preduzetnika pomaže mladima iz zajednica sa niskim zaradama da steknu kvalifikacije i razviju svoje preduzetničke talente.

Poput mnogih mladih Amerikanaca poreklom iz Azije, srednjoškolka Vivijan Čau voli piće pod imenom boba - slatki mlečni čaj sa želatinskim kuglicama od tapioke. Boba se služi u kafićima širom San Franciska, ali Vivijan kaže da se ne ne može naći u samouslugama. Stoga je došla na ideju da otvori sopstvenu kompaniju pod imenom Dželi it koja bi proizvodila flaširani čaj boba. Ona priznaje da je ideja riskantna.

«Razgovarala sam sa ljudima poreklom iz raznih kultura koji su mi rekli da ne znaju za to piće i da nisu baš raspoloženi da ga probaju. Ali ipak se nadam da će biti voljni da probaju nešto novo i da će im se dopasti.»

Čau je finalistkinja nedavno održanog takmičenja učenika u pripremanju poslovnih planova. Drugi finalista, Ugo Ugamba, pravi bejzbol kape sa trepćućim natpisom, koji se napaja iz baterije. On kaže da natpise može da ugrađuje i u privatne kape svojih mušterija.

«Možete doneti vašu sopstvenu kapu i ja ću je učiniti unikatnom tako što ću na nju prikačiti svetleći logo po sopstvenom izboru.»

Pobednica takmičenja, srednjoškolka Huong Čeng, planira da osnuje kompaniju koja bi slala volontere iz školskih klubova da pomažu penzionerima. Volonteri bi ih izvodili u šetnju, čitali im knjige i pomagali im u kupovini namirnica. Penzioneri bi plaćali malu cenu za te usluge, a honorar bi delili njena kompanija i školski klubovi. Huong kaže da joj je ideja pala na pamet kada je posetila jedan penzionerski dom.

«Činilo mi se da je tamo u svakom trenutku bilo premalo volontera. Istovremeno svi klubovi u mojoj školi neprestano skupljaju novčane priloge. Pokušala sam da povežem te dve stvari i smislila ovu poslovnu ideju.»

Sponzor takmičenja bili su Nacionalna fondacija za podučavanje preduzetnika i finansijska kompanija Meril Linč. Finansijski savetnik Nevil Ričardson, koji je pomagao učenicima u sastavljanju poslovnih planova kaže da je bio impresioniran njihovim entuzijazmom i talentom.

«Deca su neverovatna. U čemu god da ih podučite oni će to usvojiti. Ako im pokažete prave stvari, oni će to izvesti. Imali smo konstruktore gitara i proizvođače golf palica po narudžbini. Imali smo mnoge ideje, poput plesnih studija i brojnih drugih, koje su već operativne na izvesnom nivou. «

Nacionalno udruženje za podučavanje preduzetnika pomaže nastavnicima da prenose veštine potrebne studentima za započinjanje biznisa. Izvršni direktor te fondacije za oblast San Franciska, Džerald Ričards, kaže da program takodje pomaže mladima u akademskom smislu.

«Shvatili smo da podučavanjem u preduzetništvu navodimo naše polaznike da se više zainteresuju za obrazovanje, pa su počeli da uče i matematiku. Pošto moraju da sastave poslovni plan i obrade ekonomiju jedne jedinice, moraju da znaju matematiku. Za sastavljanje poslovnog plana potrebna im je i veština pisanja kao i veština davanja prezentacije. To je sjajan način da se učenici sveobuhvatno angažuju.»

Nevil Ričardson iz Meril Linča kaže da u biznisu ima raznih izazova, što su učenici svhatili dok su pripremali svoje poslovne planove:

«Neki ljudi žele da se bave uslugama vezanim za hranu. Žele da kuvaju i misle da to mogu da rade od kuće. Mi nastojimo da im objasnimo da bi možda morali da iznajme prostor u nekoj komercijalnoj kuhinji i da bi morali da se osiguraju. Prezentiramo im sva moguća scenarija za biznis i objašnjavamo im kako da odgovore na moguću veliku potražnju za njihovim proizvodima.»

Ričardson kaže da u procesu pripremanja detaljnih planova za svoje proizvode i usluge učenici usavršavaju svoje sposobnosti za rešavanje problema.

XS
SM
MD
LG