Linkovi

SAD: Naslovne stranice na Dan nezavisnosti krase fotografije vatrometa


Naslovne stranice na Dan nezavisnosti svake godine krase spektakularne fotografije vatrometa koji su u nekim gradovima priredjuju veče pre glavne proslave. Dnevnici svojim čitaocima daju brojne ideje kako da provedu praznik, ali i opominju na oprez za vreme vatrometa I mogućnost izbijanja požara. U priči inspirisanoj nacionalnim praznikom, Vašington Tajms javlja da su, uprkos problemima sa kojima se zemlja suočava, Amerikanci I dalje narod sa naizraženijim patriotizmom na svetu. Prema istraživanju Čikaškog univerziteta, kojim su obuhvaćene 34 zemlje, SAD imaju najizraženiji nacionalni ponos, a slede Venecuela, Irska I Južna Afrika.

Od vesti iz predsedničke kampanje najveću pažnju privukao je nagoveštaj demokratskog kandidata, senatora Baraka Obame da će razmisliti o usporavanju povlačenja američke vojske iz Iraka, što su Republikanci iskoristili kao argument da je Obama nedosledan u svojim stavovima. Kako prenosi Los Andjeles Tajms, Obama je organizovao posebnu konferenciju za novinare kako bi razjasnio svoju poziciju. On je izjavio da ne odstupa od obećanja da će sve vojnike povući u roku od 16 meseci pošto postane predsednik, ali podseća da je oduvek govorio da će tempo povlačenja zavisiti od bezbednosti vojnika. „U borbi za demokratsku nominaciju Obama je osvojio mnogo glasova obećanjem da će okončati rat. Medjutim, sada kada se suočava sa republikanskim protivnikom koji je ratni heroj on mora da podesi svoju poruku i pokaže se kao budući komandant koji će slušati savete vojnog rukovodstva" – navodi Tajms.

Radnici Stejt Departmenta često su bez dozvole „njuškali" po elektronskim podacima iz pasoša glumaca, sportista i drugih poznatih Amerikanaca – pokazala je unutrašnja istraga u Državnom sekretarijatu. Dosije jedne slavne ličnosti otvoren je 365 puta a podatke je neovlašćeno čitalo više od 60 ljudi – piše Vašington Post. Istraga je pokrenuta pošto je u martu otkriveno da je troje radnika Stejt Departmenta ušlo u privatne podatke senatora Baraka Obame i Džonea Mekejna. U izveštaju je dokumentovan zabrinjavajući nedostatak kontrole nad ličnim podacima više od 127 miliona Amerikanaca koji poseduju pasoše, kao i činjenica da ne postoje procedure koje bi takve prestupe otkrivale i kažnjavale – navodi prestonički dnevnik.

XS
SM
MD
LG