Linkovi

Karpenter: Ne očekujem velike promene u spoljnoj politici prema Srbiji


"Ne očekujem značajnije promene u američkoj spoljnoj politici prema Srbiji od strane Obame ili Mekejna" rekao je potpredsednik za odbranu i spoljnu politiku u institutu Kejto, Ted Karpenter, u ekskluzivnom razgovoru za Glas Amerike.

Karpenter: Mislim da je u taboru Baraka Obame i Džona Mekejna primljena sa olakšanjem vest da nacionalisti neće formirati novu vladu u Beogradu mada je ironično da proevorpske i prodemokratske snage zavise od Socijalističke partije bivšeg predsednika Slobodana Miloševića da bi formirale novu vladu. Ne očekujem značajnije promene u američkoj spoljnoj politici prema Srbiji od strane Obame ili Mekejna, pošto je američka politika prema Srbiji I do sada bila dvostranački zacrtana. Mada bi ta politika mogla u budućnosti da bude nešto modifikovana, ne očekujem značajnije promene.

Glas Amerike: Da li Srbija može da očekuje nešto drugačiji stav od Evropske unije?

Karpenter: Nema značajnije razlike u stavovima izmedju SAD i vodećih zemalja EU, sa izuzetkom periferenih, koje nemaju veći uticaj. Sa protekom vremena Srbija će uvideti da će Evropska unija ponuditi ohrabrujuće reči, ali će u svakom slučaju bilo koje približavanje Srbije Evropskoj uniji biti uslovljeno priznavanjem nezavisnosti Kosova, a to će biti zahtev EU o kome se neće moći pregovarati. UBACI Ne verujem da će bilo koja vlada u Beogradu biti u stanju da prizna nezavisnost Kosova i to će biti dugoročan problem. Što se tiče saradnje sa Haškim sudom, mislim da je Beograd ostvario postepenu saradnju i da postoji mogućnost da se ta saradnja dodatno poboljša u budućnosti.

Glas Amerike: Srbija i Rusija insistiraju da se pregovori o statusu Kosova nastave. Koliko je to realno?

Karpenter: Ako Evropska unija konačno zaključi da je jedini način da se postigne neko tolerantno rešenje kosovskog problema da se ono podeli, sa srpskom populacijom i svetinjama na jednoj strani, a albanskim na drugoj, onda bi mogli da se nastave pregovori u tom smislu. Medjutim, ne verujem da bi SAD ili vodeće zemlje EU sada mogle da promene svoju raniju odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova, koju one smatraju konačnom.

XS
SM
MD
LG