Linkovi

Palestinac vozač buldožera uzrokovao haos na ulicama Jerusalima ubivši troje ljudi


Izraelske vlasti kažu da se jedan Palestinac - vozač buldožera - zaletao danas u vozila na ulicama Jerusalima, ubivši troje i ranivši 45 ljudi. Incident je okončan kada je jedan policajac uspeo da se popne na buldožer i ubije vozača. Izraelski funkcioneri opisuju taj incident kao teroristički napad. Prema saopštenju policije, vozač je bio Palestinac iz istočnog Jerusalima, koji je i ranije dolazio u sukob sa zakonom, a inače je radio za firmu koja je u tom području grada izvodila građevinske radove.

Palestinska grupa Hamas saopštila je da ona nije sprovela napad i da nema informacije o tome ko stoji iza njega. Ali predstavnik Hamasa je taj incident nazvao "prirodnom" reakcijom na svakodnevne izraelske napade na Palestince. Hamas trenutno održava krhki prekid vatre sa Izraelom u pojasu Gaze.

Za razliku od Palestinaca na Zapadnoj obali i u Gazi, arapski stanovnici Jerusalima su slobodni da rade i putuju po celoj teritoriji Izraela. Mnogi od njih rade u izraelskim građevinskim firmama. Policija je saopštila da se u današnjem napadu vozač buldožera najpre zaleteo u jedan autobus, koji se od udara prevrnuo, a zatim i u nekoliko automobila, u prometnoj ulici kraj glavne autobuske stanice u Jerusalimu.

XS
SM
MD
LG