Linkovi

SAD: Organska poljoprivreda jedna od grana koja se trenutno najbrže razvija


Američki sekretarijat za poljoprivredu kaže da je prirodna, organska poljoprivreda jedna od privrednih grana u zemlji koja se trenutno najbrže razvija. Uzgajivači organskih useva koriste samo ekološka đubriva, a na jednom poljoprivrednom dobru u Kaliforniji otišli su čak i korak dalje - pa pored prirodnih metoda, uključuju i meditaciju.

Drevne tehnike Zen Budizma i organsko povrtarstvo poslužili su kao inspiracija uzgajivačima na kalifornijskoj Zelenoj Galč farmi Zen centra, u blizini San Franciska. Šezdesetogodišnja Vendi Džonson već 25 godina traži prosvećenje kroz organsko povrtarstvo i meditaciju.

«Svi misle da su bašta i poljoprivreda, kao okruženje, pogodni za meditaciju. Ponekad se pitamo - da li je ovo sigurno utočište od spoljnog sveta ili se radi o prostoru u kojem smo aktivni? Ja mislim da jedno ne isključuje drugo.»

Džonsonova je objavila knjigu o svom iskustvu pod naslovom: «Baštovanstvo u duhu Budizma».

«Ne radi se ovde o sporom baštovanstvu, pri čemu uživamo u svakom uzdahu, a kada zasadimo seme legnemo i gledamo u nebo. Neki ljudi možda to i rade u svojim baštama. Mi radimo u ritmu i punom snagom, ali sa osećajem opuštenosti, kako bi na kraju dana uživali u dobro obavljenom poslu», kaže Vendi Džonson.

Na Zelenoj Galč farmi, uzgaja se praziluk, kelj i kupus. Organska poljoprivreda pomaže zdravlju zemljištai prirodne sredine koji na najbolji način to vraćaju onima koji žele da uživaju u meditaciji i svom unutrašnjem miru.

Bivši politički aktivista, dvadesetdevetogodišnja, Sara Taškir, je jedan od menadžera ovog dobra. Ona kaže da je u odgajanju zdrave hrane pronašla sebe.

«Preuzimanjem odgovornosti za ono što radim u svom životu, gde jedem i gde bacam smeće znači puno više nego da pokušvam radim neki obimniji posao.»

Vendi Džonson kaže da organska poljoprivreda duhovno uzdiže i usavršava karakter.

«Nikada ne kažem da ja upravljam baštom. Bašta upravlja sa mnom», kaže Vendi Džonson.

XS
SM
MD
LG