Linkovi

Američki predsednik Džordž Buš priznao da predstoji teška borba u Avganistanu


Američki predsednik Džordž Buš kaže da su američke i koalicione snage vode žestoke borbe u Avganistanu i da je tamošnji nivo trupa predmet stalnog razmatranja. Juni je bio mesec sa najvećim brojem žrtava američkih i NATO snaga u Avganistanu od invazije na tu zemlju 2001. godine. To je drugi mesec za redom tokom kojeg su gubici koalicionih trupa u Avganistanu bili veći no u Iraku.

Predsednik Buš kaže kako je svestan teškoća sa kojima su suočene američke i savezničke snage.

«Bio je ovo težak mesec u Avganistanu, ali je on isto tako bio težak i za Taliban.»

Predsednik je ukazao da su gubici koalicionih snaga možda bili tako visoki zbog istrajnosti neprijatelja.

«Jedan od razloga što je bilo više žrtava je taj što se naše trupe bore sa žilavim neprijateljem – koji ne želi naše prisustvo jer mu se ne dopada to što im Amerika uskraćuje bezbedna utočišta.»

Medjutim, predsednik je naglasio kako je uveren da će ratna strategija koalicije funkcionisati – odnosno kombinacija podrške avganistanskoj vladi i napada na pripadnike Talibana i Al Kaide.

Administracija predsednika Buša apeluje na druge zemlje da povećaju broj svojih vojnika u Avganistanu, a Francuska i Britanija su dale pozitivne odgovore.

U Avganistanu operiše oko 31 hiljada američkih vojnika. Administracija predsednika Buša je prenela saveznicama u NATOu da planira da iduće godine pošalje dodatne vojnike. Medjutim, predsednik Buš kaže da bi neki od njih mogli otići u Avganistan i ranije i dodaje da se njihov broj razmatra.

«Stalno razmatramo potrebe vojnika i njihov nivo. Pola ove godine već je prošlo. Kao što sam rekao povećaćemo broj vojnika do 2009.»

U medjuvremenu, najviši komandant NATOa u Evropi apeluje na saveznike da pošalju i dodatnu opremu, uključujući helikoptere i izviđačke avione. Američki general Džon Kredok takodje kaže da bi članice NATO-a trebalo da ublaže ograničenja na to gde bi njihove trupe mogle da budu stacionirane u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG