Linkovi

Polovina građana smatra da bi članstvo u NATO koristilo Crnoj Gori


Više od polovine crnogorskih građana smatra da bi eventualno članstvo u NATO koristilo Crnoj Gori, rezultat je danas objavljenog istraživanja javnog mnjenja o evroatlanskim integracijama Centra za monitoring. Predsjednik CEMI-ija Zlatko Vujović kazao je na konferenciji za novinare da 51 odsto građana smatra da bi članstvo u NATO koristilo Crnoj Gori.

On je naveo da je 45 odsto građana u potpunosti ili djelimično saglasno da Crna Gora treba da teži punopravnom članstvu u NATO, 31 odsto je djelimično ili protiv toga, dok 23 odsto nema stav po tom pitanju.

„Kada je u pitanju povjerenje u NATO, ono je gotovo podijeljeno na one koji imaju povjerenje – 36 odsto, dok 35 odsto nema povjerenja u Sjevernoatlansku alijansu", kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima, mnogo jasnija situacija je kada je u pitanju proces pridruživanja Crne Gore Evropskoj uniji.

„Ovaj proces veoma pozitivno doživljava čak 73 odsto građana, koji su u potpunosti saglasni da Crna Gora treba da teži punopravnom članstvu u Uniji. Samo pet odsto ispitanika je djelimično ili potpuno protiv evropskih integracija", naveo je Vujović.

On je kazao da 83 odsto građana smatra da su sukobi u Crnoj Gori gotovo ili potpuno nemogući, ali 68 ocjenjuje da Crna Gora u slučaju sukoba ne može samostalno odbraniti svoju teritoriju.

„Većina građana, 80 odsto, smatra da Crnoj Gori u zanemarljivoj mjeri prijeti ili uopšte ne prijeti opasnost od terorizma, dok 71 vjeruje da se Crna Gora ne može sama boriti protiv terorizma", rekao je predsjednik CEMI-ja.

On je naveo da 56 odsto ispitanika smatra da EU treba da bude glavni partner u bezbjedonosnoj politici Crne Gore, 24 odsto da to bude Srbija, 17 odsto je za NATO, a 11 odsto za Rusiju.

„Kada bi Crna Gora birala između saveza sa NATO i Rusijom, većina građana – 43 odsto bi se opredijelila za Alijansu, 34 odsto smatra da Podgorica ne treba da se odluči ni za jedan ni za drugi savez, dok 24 odsto vjeruje da je optimalan savez sa Rusijom", kazao je Vujović.

Gotovo dvije trećine ispitanika smatra da bi eventualno članstvo Crne Gore u NATO pomoglo bržem prijemu u EU.

Istraživanje CEMI-ja je pokazalo i da 56 odsto anketiranih smatra da bi prijem Crne Gore u NATO povećao nivo njene bezbjednosti.

Većina građana ocjenjuje i da bi članstvo u Alijansi pozitivno uticalo na ugled Crne Gore u inostranstvu, olakšalo pristup modernom naoružanju, poboljšalo ekonomsku situaciju, ali ne i umanjilo crnogorsku nezavisnost.

Vujović je naveo da su, uopšte uzev, građani nedovoljno kvalitetno informisani o NATO-u i procesu evroatlanskih integracija.

Prema njegovim riječima, 47 odsto onih koji podržavaju članstvo sa „ne znam" odgovara na pitanje zašto Crna Gora treba da teži punopravnom članstvu u Alijansi.

On je kazao da je situacija drastično različita kada je u pitanju jasnoća stava građana koji smatraju da Crna Gora ne treba da bude član NATO-a.

„U najvećem procentu – 48 odsto ispitanika odgovara da razlog leži u bombardovanju SR Jugoslavije 1999. godine, 36 odsto zbog uticaja politike Sjedinjenih Američkih Država, a 18 odsto zbog situacije na Kosovu", naveo je predsjednik CEMI-ja.

Ubjedljiva većina od 71 odsto ispitanika smatra da NATO intervencija protiv SR Jugoslavije nije bila opravdana, 16 odsto nema stav, a 13 odsto vjeruje da je bila opravdana.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 1.020 građana Crne Gore, a sprovedeno je u periodu od 10. do 25. maja.

Sredstva za realizaciju istraživanja obezbijedila je Američka ambasada u Podgorici.

XS
SM
MD
LG