Linkovi

Francusko predsjedništvo ne zatvara vrata EU Zapadnom Balkanu


Nadajući se da će problemi sa Lisabonskim sporazumom imak biti riješeni, Francuzi, zajedno sa Česima i Švedjanima, koji ih nasljedjuju na mjestu predsjedavajućeg, sačinili su strategiju po kojoj će narednih godinu i po jedan od evropskih prioriteta biti Z. Balkan i njegov proces približavanja Uniji. Stabilizacija i asocijacija ostaju kljucni mehanizam za to, sa konačnim ciljem- pridruženjem zb država, koji su dio zajedničke strategije Pariza, Praga i Stockholma.

Oslanja se to na obećanja data još u Solunu, 2003. godine, a očekuje se da će opipljivi rezultati podrške integracijskom procesu zb država biti, nakon viznih olakšica, i potpuno ukidanje viza.

U svakom slučaju, predstvojeća evropska predsjedništva dijele stav da uloga Brisela na Balkanu treba biti vodeća, kako bi se ojačal stabilnost područja- s tim u vezi, posebnu pažnju će Evropljani da posvete Kosovu, provodjenjem civilne misije koja je ovih dana dobila i oblik koordinacije sa medjunarodnim civilnim prisustvom na Kosovu.

Evropljani zastupaju stav da se moraju podržati i konstuktivne veze Beograd i Prištine, i to, kako se naglašava, ne samo kada se radi o uspostavljanju održivog ekonomskog razvoja Kosova"...

U svakom slučaju, u narednom periodu treba očekivati pojačan angažman Brisela na rješavanju vlastite agende, ali i fokus na balkanski prostor gdje je sada mehanizam stabilizacijskog i asocijacijskog procesa stavljen u pogon.

XS
SM
MD
LG