Linkovi

SPS najavila aplikaciju za članstvo u Socijalističkoj internacionali


Predsjednik Srbije Boris Tadić poručio je generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da službenom Beogradu nije prihvatljiva bilo kakva rekonfiguracija misije UN na Kosovu, koju prethodno ne bi odobrio Savjet bezbjednosti.

Tadić je novinarima koji prate Kongres Socijalističke internacionale u Atini kazao da je informisao Bana da će Beograd svaku promjenu koju ne odobri Savjet bezbjednosti smatrati nezakonitom. Plan koji je generalni sekretar UN namjerava da sprovede u djelo ima inače podršku SAD i Evropske unije.

Inače, osim pitanja klimatskih promjena, mirnog rješavanja konflikata i globalne ekonomske krize, na 23. Kongresu Socijalističke internacionale govorilo se i o budućoj vladi Srbije i kontroverznoj namjeri Socijalističke partije Srbije da se priključi svjetskoj asocijaciji socijalista.

Predsjedavajući Kongresom, šef grčkog PASOK-a Jorgos Papandreu rekao je zadovoljan dogovorom o formiranju pro-evropske vlade u Beogradu

"Smatram da je ovo novi početak evropskog puta za Srbiju i Zapadni Balkan i doprinos stabilizaciji i ekonomskom razvoju i Srbije i regiona", kazao je Papandreu.

Predsjednik Tadić je u svomn obraćanju kazao da je fundamentalni interes Srbije - brza integracija u Evropsku uniju, pri čemu Srbiju vidio kao centralni dio snažnog, bezbjednog, jedinstvenog, prosperitetnog, demokratskog i u potpunosti u Evropu integrisanog Balkana.

"Brzo članstvo u EU biće prvi prioritet nove vlade lijevog centra koja će biti formirana u narednih nekoliko dana, koalicione vlade koju će predvoditi Demokratska stranka i u kojoj će učestvovati i Socijalistička partija Srbije ", rekao je Tadić. On je uvjeren da "današnji SPS, čiji predstavnicvi prvi put prisustvuju skupu svjetskih Socijalista, "i SPS budućnosti dijele iste vrednosti koje ujedinjuju sve članice Socijalističke internacionale".

"Želio bi da dodam da istorija ne određuje budućnost. U suprotnom, nikada ne bi bilo prostora za pomirenje", rekao srpski predsjednik.

Prethodno je čelnik SPS-a Ivica Dačić najavio aplikaciju za prijem u Internacionalu.

No prijem SPS-a osporavaju regionalne socijaldemokratske stranke. Zbog pojavljivanja Ivice Dačića predsednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija napustio je Kongres, a inicijativu sprečavanja prijema SPS-a koju je pokrenuo bosanski SDP podržale su i socijaldemokratske partije iz Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Albanije.

U punopravno članstvo Internacionale juče su primljene Demokratska partija socijalista Crne Gore koju vodi Milo Đukanović i Savez nezavisnih socijaldemokrata Republike Srpske, na čijem je čelu Milorad Dodik .

XS
SM
MD
LG