Linkovi

Predsednička kampanja uoči 4. jula fokusirana na patriotizam


Uoči praznika dana nezavisnosti 4. jula patriotizam postaje popularna tema medju Amerikancima što se ove godine odražava i u predsedničkoj kampanji. Kandidat demokratske stranke Barak Obama juče je posvetio govor tom pitanju, dok sučeljavanja u okviru kampanje sve više poprimaju lične tonove.

Text: Barak Obama je istakao nekoliko stvari, rekavši da za njega

patriotizam počinje kao instinkt i da njegova ljubav prema zemlji ima korene u najranijim uspomenama.

Takodje je rekao da ne želi sukobe po tom pitanju i da nikada neće dovoditi u pitanje patriotizam drugih u kampanji, ali da će ući u konfrontaciju po tom pitanju, ako drugi budu dovodili u pitanje njegov patriotizam.

Obamin štab nastoji da suzbije kampanju glasina na internetu da je on musliman i da odbija da izgovori zakletvu odanosti zemlji.

Medjutim, tvorac jednog od internet sajtova protiv Obame nije impresioniran:

«Svakako ćete na 4. jul reći da ste patriota, ali činjenice to ne potvrdjuju,» kaže on.

Danas je Obama prebacio težište na veru. To je pitanje koje mnoge demokrate izbegavaju. Jedna od ironija ovogodišnje predsedničke kampanje je da je Obami lakše da govori o svojoj veri nego njegovom protivniku - republikanskom senatoru Džonu Mekejnu. Medjutim, neki smatraju da je, bar indirektno, Obamin štab otišao predaleko u izjavi penzionisanog generala Veslija Klarka o Mekejnovom ratnom iskustvu:

«On je bio heroj za mene i za stotine hiljada i milione drugih, kao ratni zarobljenik, ali mislim da pilotirati borbenim avionom i biti oboren ne kvalifikuje nekog da bude predsednik.»

Mekejn je proveo pet i po godina u zarobljeništvu u Vijetnamu nakon što je njegov avion bio oboren. Obamin štab je odbacio bilo kakvu povezanost sa izjavom generala Klarka.

XS
SM
MD
LG