Linkovi

Novi šef mirovnih operacija UN suočava se sa sve većim izazovima


Generalni sekretar UN, Ban Ki-Mun, imenovao je iskusnog francuskog diplomatu Alana le Roja za novog šefa mirovnih operacija UN. Novinarka Glasa Amerike iz Pariza, Lisa Brajant, osvrnula se na karijeru čoveka koji preuzima jedno od najtežih odeljenja svetske organizacije.

Do sada, Alan le Roj je bio na čelu evro-mediteranskog projekta, čiji inicijator je Francuska, ali mu svetska krizna žarišta nisu nepoznata. Pre toga bio je specijalni koordinator i regionalni administrator UN u Bosni i na Kosovu, kao i specijalni predstavnik svetske organizacije u Makedoniji i francuski ambasador u Mauritaniji. U proteklih osam godina broj vojnika, policajaca i drugog osoblja mirovnih snaga UN u svetu narastao je sa 50 na više od sto hiljada, uz učešće oko 120 zemalja. Analitičar Filip Moro Defarže, iz Francuskog instituta za međunarodne odnose, u Parizu, kaže da je najvažnije da na čelo mirovnih operacija dođe dobar menadžer.

”Nisam siguran da je to pitanje ličnosti, već pitanje organizacije. Današnje mirovne snage su ogromna i vrlo komplikovana birokratija, kojoj je potreban dobar menadžer, dobar administrator. Možda i harizmatska osoba, ali svakako dobar menadžer.“

Le Roj preuzima položaj u trenutku kada se mirovne snage bore sa ogromnim zadacima i povremeno ukaljanim ugledom.

”Najpre, reč je o skoro 20 operacija širom sveta, u Africi, u Aziji... i zato je to tako komplikovano. Drugo, to su veoma teške operacije. Mirovni vojnici dolaze sa dobrom voljom, da bi pomogli ljudima, ali često izgledaju kao okupacione snage. Odnosi između njih i lokalnog stanovništva mogu da budu veoma teški.“

Ugled mirovnih snaga ukaljan je skandalima u vezi sa seksualnim iskorišćavanjem i korupcijom, u zemljama kao što su Obala slonovače i Kongo. A jedan od najtežih zadataka koji čekaju i njih i le Roja je - kako stabilizovati Darfur, ogromno, pustinjsko područje Sudana, rastrzano dugogodišnjim sukobima.

XS
SM
MD
LG