Linkovi

SAD: Pregovori vlasti i opozicije jedini put do rešenja političke krize u Zimbabveu


Sjedinjene Države su saopštile da je pregovorno političko rešenje u Zimbabveu između vladajuće i opozicionih partija, jedini put za rešavanje političke krize u zemlji.

Portparol Državnog sekretarijata je izjavio da vladajuća Partija ZANU-PF i opozicioni Pokret za demokratsku promenu moraju da počnu da pregovaraju, uz posredovanje afričkih lidera i Ujedinjenih nacija.

On međutim danas u Vašingtonu nije određeno rekao šta bi pregovori o miru trebalo da obuhvate, ali je zatražio od članica Afričke unije da izvrše pritisak na Mugabea da prihvati odgovornost i pregovorno političko rešenje.

Afrička unija traži nastavak pregovora

Afrička unija je usvojila rezoluciju kojom se traži formiranje vlade nacionalnog jedinstva u Zimbabveu i nastavak pregovora vlade i opozicije. Delegati su usvojili rezoluciju na samitu u egipatskom letovalištu Šarm-el-Šeik, posle oštrog saopštenja Bocvane u kojem je zatraženo isključenje Zimbabvea sa sastanaka Afričke unije i Južnoafričke zajednice za razvoj.

U današnjem saopštenju, potpredsednik Bocvane Mompati Merafhe ističe da prošlonedeljni izbori u Zimbaveu nisu potvrdili legitimnost vlade predsednika Roberta Mugabea i dodaje da bi u svakom pokušaju posredovanja, vladajuća Partija ZANU-PF i opozicioni Pokret za demokratsku promenu trebalo da budu jednako tretirani.

Nešto ranije, vođa opozicije u Zimbabveu, generalni sekretar Pokreta za demokratsku promenu, Tendaj Biti, u saopštenju izdatom u prestonici Harareu, istakao je da je mogućnost uspostavljanja vlade nacionalnog jedinstva propala kada je predsednik Robert Mugabe u petak održao izbore - na kojima je bio jedini kandidat.

XS
SM
MD
LG