Linkovi

Barel nafte u Njujorku prvi put skuplji od 143 dolara


Već prvi radni dan na berzi, investitori su dočekali u strahu zbog novog skoka cijena nafte, pada dolara i procjena da će u svom novom izvještaju koji će biti objavljen u četvrtak, vlada prijaviti novi rast nezaposlenosti.

Početak radnog dana nije donio gubitke kojih su se mnogi pribojavali, nakon loše sedmice u kojoj se vrijednost svih vodećih berzanskih indeksa praktično sunovratila.

Problematična ekonomija, i bez obzira na pokazatelje sa Vol Strita, osjeća se širom zemlje. Grad Čula Vista u Kaliforniji otkazao je proslavu Dana nezavisnosti u petak, zbog nedostatka sredstava.

Jedna od žiteljki podržava tu odluku, jer smatra da je novac potrebniji policiji i vatrogascima.

Industrijski berzanski indeks Dau Džons izgubio je više od 10 odsto ovohg mjeseca, što je ovaj jun čini najgorim mjesecom još od Velike ekonomske depresije.

"Ništa ne ide na ruku Amerikancima, kaže analitičar Mark Zendi. Cijena benzina je rekordno visoka, pada vrijednost akcija, vrijednost kuća opada. Uz sve to nezaposlenost raste", kaže Zendi.

Pored toga sve je manje onih koji gorivo troše u svojim brodovima i čamcima. Cijene aviokarata rastu neprestano, a i benzinske pumpe prazne novčanike kao nikad.

Brajan Henejbl iz Kalifornije kaže da ga brine da će galon benzina sa sadašnjih nešto više dostići i cijelih 6 dolara, što je za njega previše.

Investitore na berzi pak brine takozvana stagflacija – rast inflacije u kombinaciji sa usporenim ekonomskim rastom.

Barel nafte je opet dostigao novu, rekordnu vrijednost od više od 143 dolara. Razlog su nove tenzije na bliskom istoku, strah od konflikta Izraela i Irana, iranski nuklearni program i nemiri u Nigeriji – najvećem afričkom izvozniku nafte.

Do kraja radnog dana cijena nafte je pala na 140 dolara i 19 centi za barel.

XS
SM
MD
LG