Linkovi

Francuska u narednih pola godine predsjedava Evropskom unijom


Francuska od Slovenije preuzima šestomjesečno predsjedavanje Evropskom Unijom. Francuskom predsjedniku Nikoli Sarkoziju, kako ocjenjuju analitičari, predstoji dosta posla na pripremi evropskog kontinenta za součavanje sa novim izazovima, od rastućeg uticaja Kine do sve veće potražnje za sve manjim energetskim izvorima.

Francuska je već identifikovala određen broj oblasti na koje će biti fokusirana narednih šest mjeseci, kao što su energija, životna sredina, zajednička odbrana i imigracija. Svjetska ekonomska kriza i irsko ne na referendumu o potvrđivanju lisabonskog sporazuma su međutim dva ključna pitanja, za koje Sarkozi nije očekivao da će morati da rješava tokom svog mandata i koja bi mogla da umanje njegove ambicije.Piter Gambl, urednik za Evropu u magazinu Fortune, objašnjava da je došlo do razvoja dva značajna događaja.

"Jedan od njih je pogoršanje ekonomske situacije, inflacija je sada pravi problem, cijene nafte su veoma visoke, ekonomski rast je usporen. To značajno utiče na moguće incijative. Drugi problem je što su Irci u suštini odbili sporazum koji je bio veoma pažljivo napravljen, naročito od strane samog Sarkozija, kako bi riješio određene unutrašnje probleme u funkcionisanju Evropske Unije. Znači predstoje nam mjeseci rješavanja krize, dok Francuzi i ostale zemlje pokušavaju da riješe situaciju sa Irskom".

Francuski predsjednik priznao je nakon referenduma u Irskoj, da će njegov rezultat otežati francusko predsjedavanje Unijom, ali i istakao da bi zemlje članice trebalo da nastave sa ratifikacijom sporazuma kako bi se izbjegla kriza u Briselu.

"Veliki broj Evropljana ne razumije način na koji gradimo Evropu u ovom trenutku. To bi trebalo da odmah uzmemo u obzir i promijenimo način na koji stvaramo Evropu. Evropska ideja je najbolja ideja koju su naši osnivači imali prije pola vijeka i mi nemamo pravo da je sabotiramo. Ali moramo da je realizujemo na drugačiji način."

Jedan od glavnih Sarkozijevih prioriteta je i Mediteranska unija, zajednica država Sredozemlja, projekat koji bi trebalo da poboljša trgovinske, saobraćajne i energetske veze između Evropske Unije i mediteranskih država uključujući Maroko, Siriju, Izrael i Tursku. U Parizu će 13. jula biti održan i mediteranski samit, jedan od glavnih događaja tokom francuskog predsjedavanja, na koji su pozvana 44 lidera zemalja iz Evropske Unije i Sredozemlja, uključujući i predsjednika Sirije i Libije, Bašara al Asada i Moamera el Gadafija.

Sarkozi želi da Mediteranska unija bude vrhunac francuskog predsjedavanja, ali ostaje da se vidi koliko će taj projekat biti uticajan, te da li će svi lideri prisustvovati samitu. Piter Gambl smatra da je veoma rizično odmah krenuti sa tim projektom, kome se inače protive Njemačka i druge sjeverne države.

"Riječ je o konceptu koji nije dobro razvijen i koji se smatra kontroverznim ne samo u Njemačkoj, već i u državama koje bi trebalo da imaju koristi od njega. Rizik je da neće biti nikakvog rezultata i to bi bio veoma loš početak."

Gambl ističe i da će cilj francuskog predsjednika u narednih pola godine biti da prenese poruku da je Evropa ponovo na pravom putu, da postoje značajne mjere koje će evropski kontinet vratiti na svjetsku scenu. I francuska vlada angažovala je sve raspoložive snage kako bi francusko predsjedavanje učinila uspješnim. Ministar finansija Kristin Lagarde predočila je francuske ambicije na nedavnom otkrivanju novog novčića od dva eura u Parizu.

"Želimo da naše predsjedavanje bude uspjeh za sve. Da bude jednostavno i značajno za sve Evropljane. Takođe želimo da dopremo do svih i budemo zajedno u okviru projekta koji je izvanredan."

Dvadeset miliona novih novčića, koje je kreirao francuski dizajner Filip Stark, biće pušteno u promet sjutra i koristiće se u 15 zemalja eurozone, kao i drugim oblastima gdje se koristi euro. Francuska vlada odvojila je 190 miliona eura za predsjedavanje Evropskom Unijom, od čega će polovina biti utrošena na sastanke.

XS
SM
MD
LG