Linkovi

Buš odobrio zakon koji garantuje još 162 milijarde dolara za ratove u Iraku i Avganistanu


Predsednik Buš je potpisao zakonski predlog ratnog budžeta za Irak i Avganistan, u vrednosti od 162 milijarde dolara, kojim se ne određuje rok za povlačenje trupa.

Predsednik je danas u Beloj kući rekao da Amerika svojim vojnicima u svetu duguje zahvalnost i nepokolebljivu podršku, pohvalivši zakonodavce koji su bez stranačkih podela radili na usvajanju zakonskog predloga. Iz novog budžeta će se finansirati dejstva u Iraku i Avganistanu sve do dolaska novog predsednika u januaru 2009.

Predsednik Buš se oštro suprotstavio nastojanjima demokrata, koji imaju većinu u Kongresu, da uspostave krajnje rokove za povlačenje borbenih trupa iz Iraka. Pored finansiranja rata, novim budžetom se predviđa i 465 miliona dolara za takozvanu Merida inicijativu, odnosno program pomoći Meksiku i centralnoameričkim državama u borbi protiv trgovine drogom.

Takođe se predviđaju i sredstva za nekoliko domaćih programa za koje se zalažu demokrate, među kojima je povećanje pomoći za obrazovanje ratnih veterana i povećanje povlastica za nezaposlene.

XS
SM
MD
LG