Linkovi

Grupa «Girls Write Now» podučava tinejdžerke nadarene za pisanje


Tinejdžersko doba je često problematično za devojčice i dečake koji prelaze iz detinjstva u svet odraslih. Jedna grupa koristi pisanu reč kako bi olakšala tu tranziciju devojčicama, koje potiču iz siromašnih krajeva Njujorka. «Girls Write Now» spaja tinejdžerke sa profesionalnim spisateljicama, koje im postaju mentorke.

Karmen Li je imala samo 13 godina kada je njena učiteljica spazila da Li voli da piše i uputila je na grupu «Girls Write Now».

«Pre ovoga sam pisala samo za školu – ništa za svoju dušu», objašnjava Li.

Karmen i Šeli, njena mentorka, sastaju se jednom nedeljno i pišu sve, od poezije do ličnih profila. Šeli je 10 godina starija i iza sebe ima objavljenu zbirku poezije. Ona je iz ruralnog grada sa juga SAD, dok je Karmen Li, ćerka imigranata iz Kine, rođena i odrasla na Menhetnu.

«Mi smo iz dva potpuno različita sveta. Ja sam odrasla jašući konje i šetajući bosonoga i kada sam došla ovde plašila sam se da uđem u podzemnu železnicu. Bilo mi je neverovatno koliko je Karmen opuštena u gradu, dok je za mene sve fascinantno», kaže Tejlor.

Danas slobodnim stilom beleže svoje reakcije na fotografije.

«Trudim se da pišem o stvarima koje nisu uobičajene, npr. mnogo mojih vršnjaka piše ljubavnu poeziju. Mi smo tinejdžeri i opsednuti smo tom temom – uvek je to nešto o zaljubljivanju. Ja se trudim da se držim podalje od toga», objašnjava Li.

Odnosi učenika i mentora često izlaze van zidova učionice, a za mnoge tako počinje trajno prijateljstvo. Osnivač programa «Girls Write Now» Maja Nusbaum ističe da neki roditelji, posebno imigranti, ne podstiču dovoljno svoju decu na pisanje.

«Obično smatraju da su biznis ili nauka unosnija zanimanja i zbog toga postoji naša organizacija, koja je obrazovala mrežu uspešnih ljudi u tom polju», zaključuje ona.

Prvi korak ka uspehu je pružiti pomoć devojčicama da pronađu svoju autentičnost i to ne samo na papiru. Jednom godišnje, devojke predstavljaju svoje radove publici. Za Karmen, javni nastup je bio i gorko i slatko iskustvo. Njeno čitanje je bilo besprekorno, ali Šeli, tema njene pesme, odselila se iz Njujorka i nije bila tu da podeli taj trenutak sa njom. Od kada je postala član grupe «Girls Write Now», Karmen Li je osvojila nekoliko nagrada, a za par meseci će krenuti na fakultet. Ona se nada da će jednog dana zbirka njenih pesama biti objavljena, baš kao što je to bio slučaj sa njenom mentorkom. Li takođe želi da se vrati grupi «Girls Write Now», samo idućeg puta u ulozi mentorke.

XS
SM
MD
LG