Linkovi

Rajs pohvalila Kinu za pružanje pomoći postradalima nakon zemljotresa


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs pohvalila je danas Kinu zbog načina na koji je reagovala na razorni zemljotres, koji je u maju devastirao jugozapadnu pokrajinu Sečuan. Kondoliza Rajs je to tokom obilaska područja koje je pogođeno katastrofom.

Državni sekretar Kondoliza Rajs razgovarala je sa žrtvama zemljotresa i obišla logor za smeštaj postradalih u teško pogođenom gradu Duđijangjanu, koji je najbliži epicentru zemljotresa od 12 maja.

«Veoma sam impresionirana pružanjem pomoći i oporavkom, istrajnošću i duhom ljudi.»

Lokalni zvaničnici su informisali američkog državnog sekretara o razornim efektima zemljotresa. Ona je takođe razgovarala sa decom koja su preživela zemljotres, u kome

je poginulo skoro 70 hiljada ljudi, dok se mnogi još vode kao nestali. Veruje se da je još veliki broj žrtava zatrpan ruševinama.

«Uz katastrofu ove magnitude, niko ne može sve da postigne sam. Veoma nam je drago da su kineska vlada i kineski narod prihvatili medjunarodnu pomoć.»

Kondoliza Rajs je kineski odgovor na katastrofu uporedila sa situacijom u susednoj Burmi, gde je više od 130 hiljada ljudi poginulo u naletu ciklona Nargis, takodje u maju. Kondoliza Rajs kaže da je burmanska vlada podigla barijere pred medjunarodnom pomoći, koja je bila uspemerena na ublažavanje muka burmanskog naroda:

«Pokušavamo da ohrabrimo burmansku vladu da nam dozvoli da pomognemo narodu. Mnogi životi su mogli biti spašeni, možda bi mnogi još mogli da budu spašeni, ako bi ta pomoć bila dostavljena. Nastavićemo razgovore sa Kinom i drugima koji bi mogli da utiču da se situacija promeni.»

Kondoliza Rajs iz Sečuana odlazi u prestonicu Peking gde bi sutra trebalo da se sastane sa kineskim predsednikom Hu Djintaom i premijerom Ven Đibaom. Glavna tema razgovora biće naredni koraci u vezi sa uklanjanjem nuklearnog programa Severne Koreje.

U petak je Pjongjang uništio rashladni toranj glavnog reaktora u Jongbjonu, čime je okončana prva faza procesa denuklearizacije.

U medjuvremenu, medjunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, apeluju na Kondolizu Rajs da u razgovorima sa kineskim funkcionerima pokrene pitanje kršenja ljudskih prava u Tibetu. Navodi se da je poštovanje elementarnih ljudska prava i sloboda u Kini i dalje problem i – u tom kontekstu - ukazuje se na nedavno hapšenje disidenata. Pitanje Tibeta se posebno naglašava zbog kineskih delovanja vlasti protiv tibetanske zajednice, nakon nasilnih protesta u martu u glavnom gradu Tibeta, Lasi.

XS
SM
MD
LG